کولینگ واتر یا برج خنک کننده (cooling tower)، بدون شک به عنوان یکی از کارآمدترین و واجبترین ادوات صنعتی در سرتاسر جهان بشمار میرود. همانطور که نتایج پژوهشهای بین المللی نیز نشان میدهد که اکثر صنایع سنگین و نیمه سنگین جهان از برجهای خنک کن استفاده می کنند. حتماَ میدانید که در فرآیندهای صنعتی، آبها همواره داغ شده و به علت حرارت زیاد، قابلیت استفاده مجدد را ندارند. تجهیزات کولینگ واتر میتوانند با خنکسازی آبهای داغ صنعتی، زمینهی استفاده مجدد از این آبها را فراهم کنند.
البته عجله نکنید؛ خنکسازی آب توسط این تجهیزات، مزایای مثبت دیگری نیز دارد. بعنوان مثال، خنکسازی آبها توسط برج خنکساز، میتواند به کاهش رسوبگذاری تجهیزات صنعتی خطوط تولید کمک کند. همچنین به طور قابل توجهی در کاهش مصرف آب و حفظ ذخایر آب موجود در طبیعت، کارآمد است. بسته به شرایط اقلیمی پروژه، نوع کاربری، میزان استفاده و نوع جریان خنکسازی، طراحی کولینگ واتر میتواند متفاوت باشد. انواع برج خنک کن مداربسته، مدارباز، خشک، هیبرید، آدیاباتیک، جریان مکانیکی، جریان القایی و…، بخشی از تنوع طراحیهای این سیستمها می باشند. اما هریک از این سیستمها، دارای چه ویژگی خاصی بوده و مناسب برای چه کاربریهایی هستند؟
کولینگ واتر یا کولینگ تاور؟ کدامیک؟
برج خنک کن شامل یک اسکلت فلزی یا کامپوزیتی اصلی می باشد که با نام «برج» شناخته میشود. همچنین با توجه به وظیفهی اصلی این سیستمهای کولینگ که خنک سازی آب می باشد، با پسوند «خنک کننده» شناخته میشوند. معادل واژهی «برج» در زبان لاتین، کلمه «تاور» (tower) است. بنابراین نام صحیح این تجهیزات، «کولینگ تاور» است. البته باتوجه به خنکسازی مداوم آب از سوی این سیستمها، برخی از واژه «کولینگ واتر» (cooling water) نیز استفاده میکنند.
ویژگیهای کولینگ واتر
سیستم کولینگ واتر (cooling tower) بدلیل تنوع در طراحی و حساسیتهای صنعتی موجود، دارای مزایای قابل توجهی است. مهمترین ویژگیهای انواع برج خنک کن عبارتست از:
- قابلیت طراحی متنوع سیستم های کولینگ
- خنکسازی آب های پرحرارت صنعتی و بکارگیری مجدد آبهای خنک شده در سیرکولاسیون تولید
- کاهش قابل توجه مصرف آب
- جلوگیری از برداشتهای بی رویه آب از سفره های آب زیرزمینی
- حفاظت از ماشین آلات گران قیمت صنعتی. (به جهت مقابله با رسوب گذاری حاصل از برخورد با آبهای داغ صنعتی)
- امکان استفاده از کولینگ واتر مداربسته و هیبریدی برای مناطق خشک و کم آب کشور
- ماندگاری بسیار طولانی این تجهیزات. (علی الخصوص مدلهای با بدنه فایبرگلاس)
- قابلیت فراهم آوردن آب خنک موردنیاز برای مصرف چیلرهای با کندانسور آبی
- هماهنگی عالی این تجهیزات با سیستمها و دستگاه های جانبی
- امکان نصب قطره گیر بر روی انواع سیستم خنک کننده مدارباز. (به سبب مصرف آب کمتر)
نحوه عملکرد کولینگ واتر
مکانیزم عملکرد انواع کولینگ واتر را بطور کلی میتوان به دو نوع انتقال حرارت مستقیم و غیرمستقیم تقسیم بندی نمود. باتوجه به گستردگی طراحی برج خنک کننده مدارباز (تبخیری) به سراغ این مدلها خواهیم رفت. کولینگ واترهای تبخیری به شیوه تبادل حرارت مستقیم، به خنکسازی آبهای پرحرارت میپردازد. بطوریکه ابتدا آبهای داغ صنعتی توسط لوله های ورودی، به دستگاه ورود پیدا می کند. این آبهای داغ بوسیلهی پمپاژ پمپها به بخش بالایی سیستم خنک کننده انتقال می یابد. سپس از طریق شبکه توزیع آب و سرنازلها، پاشش آب بر روی سطوح خنکساز پکینگ مدیا صورت میگیرد.
حالا وظیفهی فنها شروع شده و با مکش خود، هوای خنک بیرون از دستگاه را به سیستم کولینگ وارد میکنند. درادامه هوای وارد شده برروی سطح پکینگ، به گردش درآمده و با لایههای آب داغ، تماس برقرار مینماید. تماس میان آب و جریان هوا، نهایتاَ موجب عملیات تبخیر شده و آب خنک خواهد شد. بیاد داشته باشید که طی فرآیند تبخیر، بخشی از آب نیز بخار میشود. بنابراین حتماَ و حتماَ باید آب جبرانی محاسبه شود و به دستگاه تزریق گردد. آبهای خنک شده نهایتاَ وارد بیسین (تشتک برج خنکساز) شده و بوسیلهی لولههای خروجی، به چرخه صنعت بازمیگردد.
انواع کولینگ واتر در صنعت
طراحی کولینگ واتر (COOLING TPWER) میتواند بر مبنای مولفه های مختلفی همچون:
- جنس بدنه سیستم کولینگ
- نوع ارتباط جریان آب و جریان هوا. (تبادل حرارت مستقیم یا غیرمستقیم)
- جهت برخورد آب داغ صنعتی و جریان هوای ورودی به برج خنک کننده
- فرم و شکل سیستم کولینگ
- نوع و نقطه نصب فن های محوری و سانتریفیوژی و غیره
متفاوت و متنوع باشد. ایجاد هرگونه تغییر در هریک از مولفه های عنوان شده، میتواند ساختار و کارایی انواع سیستمهای کولینگ را کاملاَ تغییر دهد. بنابراین در ادامه به بررسی اجمالی انواع سیستم های کولینگ صنعتی خواهیم پرداخت.
انواع کولینگ واتر (نوع جریان هوا)
ابتدایی ترین تقسیم بندی برای مکانیزم عملکردی انواع کولینگ واتر، مربوط به بکارگیری یا عدم بکارگیری فن است. بهبیان دقیقتر، وجود یا عدم وجود فن، بر روی چگونگی ورود جریان هوا به دستگاه کاملاَ تأثیرگذار میباشد. بنابراین انواع سیستمهای خنکسازی را که از فن استفاده نمیکنند، «جریان طبیعی» مینامند. درسوی دیگر، انواع سیستمهای کولینگ که دارای قطعه فن میباشد را با نام «جریان مکانیکی» میشناسند.
1. کولینگ واتر جریان مکانیکی
طراحی کولینگ واتر جریان مکانیکی با استفاده از فن و قطعات مکانیکی متحرک انجام میگیرد. بنابراین مشخص است که بازدهی در انواع برج خنک کننده جریان مکانیکی بیشتر از مدلهای جریان طبیعی است. قطعه فن در این نوع برجها دارای نقشی شدیداَ محوری است. بطوریکه چه در تبادل مستقیم و چه در تبادل حرارت غیرمستقیم، وظیفهی مکش و دمش هوای خنک را بر عهده دارد. وجود فن و قطعات متحرک متعدد در هنگام طراحی، حساسیتهای طراحی این سیستمها را افزایش خواهد داد:
- کولینگ واتر جریان مکانیکی با وجود فنهای قدرتمند، دارای لرزش زیادی میشود. بنابراین به طراحی ساختار قدرتمند این دستگاه ها بایستی دقت نمود.
- حتماَ فنها دارای توری، گارد و محفظه باشند تا افراد یا پرندگان به روی پره های فن سقوط نکنند!
- ساز و کارهای مناسبی برای کاهش صدای فن ها اندیشیده شود.
کوچک شدن سایز برجهای خنکساز نیز، یکی دیگر از ویژگیهای استفاده از فن می باشد. زیرا فنها در سایزهای کوچک نیز میتوانند کار خود را انجام دهند و نیازی به اتاقکهای بزرگ نیست.
2. کولینگ واتر جریان طبیعی
برج خنکساز جریان طبیعی، از حالات طبیعی برای تماس میان آب داغ و هوای خنک بهره میگیرد. چرا که از قطعه «فن» در این نوع سیستم کولینگ استفاده نمی شود. بهتر است در همین ابتدای کار به دو نکتهی مهم در رابطه با این تجهیزات، اشاره داشته باشیم:
- بدلیل عدم استفاده از فن برای مکش و دمش هوای خنک، راندمان این سیستمها بسیار پایین است.
- اصولاَ با توجه به دردسرهای طراحی کولینگ واتر جریان طبیعی، امروزه کمتر سیستمی بدینگونه طراحی میگردد!
اساس طراحی برج خنکساز جریان طبیعی، تبادل حرارت میان دو فضا است. یعنی طراح، چندان به دنبال وارد نمودن فضای خنک از یک فضا به فضای متمرکز دیگری نیست. تمامی این دردسرها در طراحی موجب شده است تا هزینه طراحی این سیستمها نیز بسیار بالا باشد. البته عدم استفاده از فن موجب شده است تا برج خنک کن جریان طبیعی، سر و صدای به مراتب کمتری داشته باشد.
انواع برج خنک کننده براساس شیوه انتقال حرارت
1. کولینگ واتر مدار بسته
همانگونه که از نام این مدلها پیداست، در کولینگ تاور مداربسته، آب در درون مداربسته ای جریان دارد. این فضای بسته شامل کوئل مسی و لوله های پره دار مسی یا آلومینیومی است. بنابراین آب داغ، نه با دیگر قطعات و نه با هوای وارد شده به دستگاه تماس مستقیم ندارد. برای شرح بهتر عملیات خنکسازی آب در کولینگ واتر مداربسته، بایستی گفت که:
ابتدا آب از طریق لولههای ورودی به درون کویل و لولههای پرهدار متصل به کویل، وارد دستگاه میشود. جریان یافتن آب در این مجرای بسته، موجب میشود تا کیفیت سیال حفظ گردد. همچنین هیچگونه آلودگی به آن سرایت نمی کند. اما آب موجود در مجرای بسته کولینگ واتر مداربسته چگونه خنک می شود؟. فنهای تعبیه شده در دستگاه، اقدام به مکش هوای خنک (از محیط بیرون به درون برج) میکنند. درادامه، فنها هوای وارد شده را به سطح خارجی لوله ها و کویل مسی، دمش میدهند.
درنتیجه آب و هوا بصورت غیرمستقیم با یکدیگر برخورد میکنند. یعنی آب گرمای خود را به هوا داده و جریان هوا، خنکای خود را به آب انتقال میدهد. واضح است که باتوجه به شرایط عنوان شده، نوع انتقال حرارت در این مدلها، بصورت غیرمستقیم می باشد.
2. کولینگ واتر مدار باز
سیستم کولینگ مدارباز با استفاده از سطوح پکینگ، شرایط ارتباط مستقیم میان هوا و آب داغ را فراهم میکند. بههمین دلیل با نام «کولینگ واتر مرطوب با شیوه انتقال حرارت مستقیم» نیز شناخته میشوند. سیستم کولینگ مدارباز دارای یک شبکه توزیع آب باز می باشد. بطوریکه آب داغ پس از ورود و هدایت به شبکه توزیع، از طریق افشانکها (نازلها) بر روی پکینگ ریخته میشوند.
بسته به نوع پکینگ مدیا، آب توزیع شده میتواند به صورت لایه ای یا با تبدیل به قطراتی ریزتر، با هوا تماس داشته باشد. یعنی:
اگر از پکینگ اسپلش در کولینگ واتر مدارباز استفاده شود، آب به قطرات ریزتری تبدیل میشود. قطرات ریزشده ممی سطح پکینگ را برای تبادل حرارت پوشش میدهند و از تشکیل رسوب جلوگیری میکنند. چنانچه از پکینگ فیلمی استفاده شود، لایه ای نازک از آب در سرتاسر سطح پکینگ تشکیل میگردد. درنتیجه راندمان خنکسازی برج خنک کننده مدارباز افزایش مییابد.
فنها نیز (عمدتاَ فنهای محوری)، هوای خنک بیرونی را وارد سیستم کرده و بر روی سطح پکینگ میچرخانند. درنتیجه با تماس مستقیم میان آب و هوا، عملیات تبخیر صورت می پذیرد و آب خنک میشود. آبهای خنک شده در بخش تشتک برج تخلیه میشوند و سپس دوباره به چرخه تولید بازمیگردند.
3. کولینگ واترهای هیبریدی
کولینگ واتر هیبریدی، به عقیدهی کارشناسان در زیرمجموعه سیستم های مداربسته قرار میگیرد. اما به لحاظ مکانیزم، برج خنک کن هیبریدی ترکیبی از «سیستم های مدارباز و مداربسته» است. درحقیقت طراحی برجهای هیبریدی، پاسخی برای منتقدان معایب موجود در سیستم های کولینگ مدارباز و مداربسته می باشد. جالب است بدانید که سیستم توزیع آب مدلهای هیبریدی، دارای اسپرینکلرهای باز (شبیه به مدلهای مدارباز) خواهد بود. اما نحوهی تماس آب گرم و جریان هوا، به مانند مدلهای مداربسته است. یعنی آب گرم در کویلهای بسته جریان دارد و جریان هوای خنک بطور مستقیم به خنکسازی آب میپردازد.
دانستن سه نکته در هنگام خرید کولینگ واتر هیبریدی حائز اهمیت است:
- مکانیزم ورود و تماس جریان هوا در این تجهیزات، به گونهی «هواخنک» است.
- بلحاظ مصرف آب، برج خنک کن هیبریدی بهترین عملکرد ممکن را در میان تمامی مدلها داراست.
- قیمت مدلهای هیبریدی، گرانتر از تمامی سیستم های کولینگ دیگر می باشد.
4. کولینگ واتر خشک
وجه اشتراک طراحی کولینگ واتر خشک و سیستم کولینگ بتنی، طراحی آنها در ظرفیت های زیاد است. از همین رو از سیستمهای خشک بمنظور برطرف سازی نیازهای صنایع سنگین، استفاده میشود. سیستم کولینگ خشک مکانیزم انتقال حرارت غیرمستقیم دارد و به همین دلیل در زیرمجموعه مدلهای مداربسته جای میگیرد. بیاد داشته باشید که بهره گیری از برج خنکساز خشک برای کاربریهای صنعتی سبک (کوچک)، مقرون بصرفه نیست. صنایع سنگین قرارگرفته در اقلیم گرم و خشک (کم آب)، مهمترین مقاصد استفاده از این تجهیزات می باشد.
تجهیزات خنکساز مداربسته خشک، به شکل گرد طراحی نمیشوند. طراحی این برجها به شکل مستطیلی و با دیواره های اریب میباشد که ظاهر آنها را نسبت به دیگر مدلها متمایز میکند.
میزان مصرف آب در برجهای خنک کننده مدارباز و مداربسته
فرآیند تبخیر، عامل اصلی خنکسازی آب در کولینگ واتر مدارباز می باشد. بایستی بدانید که در عملیات تبخیر، همواره بخشی از آب داغ صنعتی بخار میشود. لذا برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل، بایستی آب جبرانی به دستگاه تزریق شود. همهی این موارد نشان میدهد که در کنار راندمان بالای کولینگ تاور مدارباز، مصرف آب در این سیستمها زیاد است. البته بمنظور جلوگیری از اتلاف زیاد آب، از قطره گیر در برجهای مدارباز استفاده میگردد. قطره گیرها میتوانند با به دام انداختن قطرههای آب در لایههای بخار، در مصرف آب صرفه جویی کنند. مصرف آب در برجهای خنکساز مداربسته، بسیار کمتر از سیستم های مدارباز است. چرا که آب در مجرای کاملاَ بسته ای در جریان بوده و عملیات تبخیر رخ نمی دهد. دلیل استفاده از کولینگ واتر مداربسته در مناطق خشک و کویری، دقیقاَ همین عامل «مصرف کمتر آب» است.
جنس بدنه انواع برجهای خنک کن
کولینگ واتر فایبرگلاس
برج خنک کننده فایبرگلاس، نوعی دستگاه خنک کننده آبهای داغ صنعتی است که دارای بدنهی از جنس کامپوزیت میباشد. بدنه فایبرگلاسی این دستگاهها موجب میشود تا در برابر ضربه، فشار، پوسیدگی و سایش بسیار مقاوم باشند. ضمناَ در طول زمان دچار دفرمگی نمیشوند و ترک در جداره های آنها مشاهده نمیگردد. درنتیجه طول عمر کولینگ واتر فایبرگلاس، بسیار بیشتر از مدلهای فلزی، چوبی و بتنی خواهد بود. بطورکلی برج خنک کن فایبرگلاس در قیاس با دیگر مدلها، دارای مقاومت 2 الی 3 برابر بیشتر است.
علاوه بر مقاومت ذاتی فایبرگلاس و محصولات پلیمری در برابر ضربه و فشار، ساخت چندلایهای بدنه کولینگ تاور فایبرگلاس نیز یکی دیگر از دلایل مقاومت بالای این سیستم های کولینگ میباشد. چنانکه بطور همزمان از لایههای مختلف ژل کت، الیاف، فایبرگلاس کامپکت، چندین لایه رزین و مقداری پارافین در ساخت بدنه سیستم خنک کننده فایبرگلاس استفاده میشود. وجود ژل کت و پارافین موجب میشود که در مقابل نور خورشید نیز شدیداَ مقاوم باشند.
مشخصات فنی کولینگ واتر فایبرگلاس
ویژگیهای کولینگ واتر فایبرگلاس بسیار گسترده و کاربردی می باشد. بههمین علت است که برای خریداران حرفه ای تجهیزات صنعتی، همواره سیستم کولینگ فایبرگلاس اولین انتخاب ممکن است. برخی از ویژگیها و مشخصات فنی این نوع سیستم کولینگ عبارتست از:
- ماندگاری طولانی مدت. (توجیه اقتصادی برای خرید گرانتر برج خنکساز فایبرگلاس)
- مقاومت بالا در برابر سیالات خورنده اسیدی
- ایستادگی ویژه در مقابل مواد شیمیایی و قلیایی
- عدم پوسیدگی، فساد و اکسیداسیون
- در برابر آتش سوزی، ایستادگی قابل توجهی دارند.
- بدنه ضد ضربه و قدرتمند
- قابلیت تمیزکاری و شستشوی بی دردسر
- مقاوم در برابر اشعههای فرابنفش. (بدلیل اضافه سازی مواد آنتی UV در فرآیند ساخت)
- امکان استفاده از کولینگ واتر فایبرگلاس در اقلیم های مختلف کشور
- عبور و حرکت راحت آب در جداره های فایبرگلاسی؛ بدلیل داشتن سطحی صاف و بدون تخلخل
- کم بودن نسبی وزن
- مقاومت دمایی و فشاری قابل توجه
- عدم تغییر شکل در گذر زمان (تحت فشارها و دماهای متفاوت)
- مانعی قدرتمند در مسیر تشکیل لایه های رسوبی و جلبک ها در دیواره ها و جداره ها
کولینگ واتر گالوانیزه
درگذشته برای ساخت ساختار کلی برج خنک کن، از چوب و فولاد استفاده می شد. درواقع بدنه کولینگ تاور فلزی که در گذشته مورد استفاده قرار میگرفت، از جنس فولاد بود. امروزه اما برای ساخت برجهای فلزی از متریال گالوانیزه (Galvanized Cooling Tower) استفاده میشود. ورقهای گالوانیزه گرم بلحاظ زیبایی، قیمت و وزن، (در مقایسه با فولاد) دارای وضعیت بسیار مطلوبی هستند. اما همچنان یک مشکل بزرگ برای استفاده از متریالهای فلزی وجود دارد: زنگ زدن سریع در برخورد با آب!
بهره گیری از لایههای لعابدار و ضدرطوبت، میتواند مشکل زنگ زدگی را در کولینگ واتر گالوانیزه حل کند. انواع صنایع سبک و سنگین: صنایع غذایی و لبنی، ساخت تجهیزات تهویه، صنایع تولید سیمان و محصولات پلیمری، ذوب آهن و نورد فولاد و…، از جمله مشتریان جدی خرید برج خنک کن گالوانیزه محسوب می شوند. 95% از برجهای خنک کننده فلزی (گالوانیزه)، با فرم مستطیلی طراحی میشوند.
ویژگیهای کولینگ واتر فلزی گالوانیزه
انواع برج خنک کن فلزی، دارای معایب و مزایای مربوط به خود می باشند. درمیان انواع متریالهای فلزی، به جرئت میتوان گفت که «برج خنک کننده گالوانیزه»، بهترین گزینه ممکن است. اما این مزایا شامل چه مواردی است؟!
- سرعت ساخت: فرآیند طراحی و ساخت برجهای گالوانیزه بسیار سریع انجام میگیرد.
- قیمت: گالوانیزه گرم از قیمت پایینی برخوردار است. به همین دلیل قیمت کولینگ تاور گالوانیزه، بسیار مقرون بصرفه است.
- ضد زنگ زدگی: با نصب لایه های محافظ ضدرطوبت، از زندگ زدن این تجهیزات جلوگیری میشود.
- عایق صوتی: امکان نصب عایق صوتی بر روی برج خنک کن فلزی گالوانیزه وجود دارد. درنتیجه سر و صداهای تولید شده توسط این نوع سیستم کولینگ به حداقل میرسد.
- بدنه قدرتمند: مقاوم در برابر فشارها، فرسایش زمانی و ضربات متعدد. همچنین شاهد ریختگی و جداشدن ذرات بدنه در کولینگ واتر فلزی گالوانیزه نخواهیم بود. این درحالیست که سیستم های کولینگ بتنی، همواره با این عیب بزرگ دست و پنجه نرم میکنند!
- ظرفیت ساخت: برخلاف مدلهای فایبرگلاسی، برای ساخت در ظرفیتها و فرمهای مختلف، نیازی به آماده سازی قالب ابتدایی ندارند.
- عدم رسوب پذیری
- مقاومت اشعهای: بدلیل ماهیت ذاتی گالوانیزه و همچنین استفاده از مواد ANTI-UV، دربرابر اشعه های خورشید مقاومند.
- سهولت در اجرا: تمامی مراحل حمل و نقل، نصب و راه اندازی برجهای گالوانیزه بهراحتی صورت میپذیرد.
قابلیت تعمیر: با ایجاد مشکل در بدنه و قطعات این مدلها، دچار اضطراب و تشویش نشوید. چراکه مدلهای گالوانیزه به آسانی قابلیت تعمیر و بازسازی دارند.
کولینگ واتر بتنی
پیش از ابداع مواد پلیمری و پلاستیک فشرده (فایبرکلاس، پلی اتیلن و…)، تجهیزات خنک کننده بتنی، فلزی و چوبی، تمامی بازار صنعتی را در اختیار داشتند. امروزه اما کولینگ واتر بتنی تنها برای ظرفیتهای حجیم نیروگاه ها، پتروشیمیها و بطورکلی صنایع سنگین کاربرد دارد. سوله های هذلولی صنایع سنگین که گاه تا 200 متر نیز ارتفاع دارند، از دیواره ها و ساختا بتنی بهره میگیرند. ساخت برجهای خنک کننده مستطیلی که دارای ظرفیت بسیار زیادی میباشد نیز با استفاده از بتن انجام میشود.
بیاد داشته باشید که:
طراحی و ساخت کولینگ واتر بتنی باید زیرنظر کارشناسان خبره صورت گیرد. استفاده از بتن مگر عیار بالا، یکی از پیش نیازهای اصلی برای ساخت دیواره ها، کف و همچنین فونداسیون این سیستمها است. سیستم کولینگ بتنی، پس از ساخت هم بایستی مورد بازرسی و بررسی دائمی قرار بگیرد. گرچه که هزینه های نگهداری از این تجهیزات، بسیار بالاست.
اما حال این سوال بوجود میآید که چرا استقبال از این تجهیزات، چندان زیاد نیست؟!
معایب سیستم کولینگ بتنی
برای پاسخ به سوال بالا، ذکر معایب کولینگ واتر بتنی واجب خواهد بود. ازجمله معایب و مشکلات بهره گیری از برج خنکساز بتنی، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- هزینه ساخت و نگهداری بالا
- طراحی و ساخت کولینگ تاورهای بتنی برای واحدهای صنعتی محدود، توجیه اقتصادی ندارد.
- کف و بخصوص دیواره های تجهیزات بتنی، در گذر زمان دچار آسیب و ترک خوردگی می شود.
- انواع کولینگ واتر بتنی، مقاومت مناسبی در برابر رسوب گذاری و سیالات اسیدی خورنده نخواهند داشت!
- زمان ساخت این تجهیزات، بسیار طولانی است.
- نیاز به احداث فونداسیون های قدرتمند و همراه با سازه های فولادی دارند.
- طول عمر به مراتب کمتری نسبت به مدلهای فایبرگلاس دارند. مگر با رسیدگی و نگهداری دائمی و با حساسیت بالا!
کولینگ واتر چوبی
سیستم کولینگ چوبی نیز امروزه به دلایل متعددی مورد استفاده قرار نمیگیرد. چرا که اولاَ فرآیند ساختشان بسیار طولانی و سخت بوده و هزینههای نگهداری بالایی دارند. ثانیاَ بلحاظ حرارتی و گرمایی، به هیچ عنوان عایق مناسبی نیستند. ثالثاَ با قطعات و لوله های جدید از جنس پلاستیک فشرده، هماهنگی جالب توجهی ندارند. رابعاَ به مانند کولینگ واتر بتنی، اصلاَ امکان انتقال به پروژهای دیگر را نخواهند داشت. و خامساَ در برابر سیالات با سختی بالا و اسیدی، عملکرد مطلوبی از خود ارائه نمی دهند.
بایستی بدانید که بمنظور ساخت برجهای خنک کننده چوبی از چوبهای اشباع شده استفاده میشود.
بهترین جنس بدنه برای ساخت سیستم کولینگ
باتوجه به بررسی اجمالی مدلهای مختلف سیستمهای کولینگ، مشخص گردید که انواع کولینگ واتر فایبرگلاس، دارای بیشترین مزایای ممکن است. تاجایی که دارای تفاوتها و برتری قابل توجهی نسبت به سایر مدلها می باشد. طبق آمارهای جهانی، گستردگی استفاده از بدنههای مختلف سیستم های کولینگ به شرح زیر است:
- 80 درصد از صنایع از کولینگ واتر فایبرگلاس استفاده می کنند.
- 20 الی 14 درصد از برج خنک کن گالوانیزه بهره می گیرند.
- سفارشهای حدود 5 درصد صنایع، مربوط به ساخت کولینگ تاور بتنی خواهد بود. (غالباَ صنایع بزرگ، نیروگاهها و پالایشگاهها)
- 1 الی 2 درصد از بازارهای جهان و ایران، به مدلهای چوبی و فلزی سیستم کولینگ اختصاص دارد.
قیمت کولینگ واتر
قیمت کولینگ واتر بر اساس عوامل مختلفی، تعیین نهایی خواهد شد. ذکر این نکته الزامیست که این عوامل به یک میزان بر روی فرآیند قیمتگذاری موثر نمیباشند. بنابراین به اولویت بندی این پارامترها خواهیم پرداخت:
- اولویت اول:
ظرفیت برج خنک کن، یکی از مهمترین عوامل در تعیین قیمت این تجهیزات است. همچنین جنس بدنه سیستم کولینگ نیز بسیار مهم است. چنانکه کولینگ تاور فایبرگلاس دارای کیفیت و البته قیمت بیشتری در مقایسه با مدلهای دیگر است. نوع تبادل حرارت نیز شدیداَ در فرآیند قیمتگذاری موثر است. بطور کلی برجهای هیبریدی گرانتر از همهی مدلهای دیگر است. همچنین قیمت خرید کولینگ واتر مداربسته، بیشتر از سیستم های مدارباز است.
- اولویت دوم:
جنس قطعات مصرفی و مکانیکی درون دستگاه، در اولویت دوم قیمتگذاری می باشد. نوع و جنس قطعاتی نظیر: الکتروموتور، پکینگ، لوله های ساده و پره دار، کویل و…، موجب تفاوتهای قیمت ساخت میشود. همچنین از ابعاد و اندازه های دستگاه نیز غاقل نشوید. بههر اندازه که ابعاد سیستم کولینگ بیشتر باشد، مواد اولیه مصرفی نیز افزایش می یابد. نوع فن ها نیز میتواند تفاوت های اندکی را در هزینه های ساخت، رقم بزند.
- اولویت سوم:
اولویت سوم قیمتگذاری برج خنک کن، بر مبنای استفاده از تجهیزات جانبی است. تجهیزاتی نظیر: سیستم کاهش سرعت، قطره گیر، فیلترهای تصفیه، سیستمهای کنترل کننده و…
مطالعه صفحات مرتبط زیر، شدیداَ پیشنهاد میشود:
قطعات و اجزای سیستم کولینگ
سیستم های کولینگ مختلف، در عین تفاوت عملکردی با یکدیگر، دارای مشابهات های فراوانی نیز هستند. یکی از مهمترین وجوه تشابه، استفاده از قطعات و اجزای تشکیل دهنده مشابه در انواع کولینگ واتر است. از جملهی موثرترین عناصر و قطعات تشکیل دهنده این تجهیزات میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- بدنه: غالباَ از جنس فایبرگلاس میباشد. بدنه میتواند بطور کامل در کارخانه تولید و مونتاژ شود و یا به صورت قطعات جدا از هم به محل پروژه انتقال داده شود. (دمونتاژ در محل پروژه صورت گیرد)
- پکینگ: سطوح تماس دهندهی جریان آب و هوا
- کویل: بعنوان مجرای بسته سیستمهای مداربسته بکار میرود.
- فن: مکش و دمش هوای خنک بیرونی به درون دستگاه. فنها بسته به نوع دستگاه و نیاز کارفرما، میتوانند به یکی از دو صورت محوری یا سانتریفیوژی باشند.
- گارد فن
- تشتک: آب خنک شده به درون آن میریزد.
- لوله ها: شامل لولههای خروجی، ورودی و متصل شونده به کویل
- پمپ: پمپاژ آب گرم به بخش فوقانی کولینگ واتر
- سیستم توزیع آب: وظیفهی پاشش آب را بر روی سطوح پکینگ به عهده دارد.
- الکتروموتور: تأمین نیرو و انتقال دهنده ی آن به بخشهای مختلف دستگاه
- قطره گیر: کمک کننده برای کاهش مصرف آب
- سیستم کاهش سرعت: به کاهش مصرف انرژی و عدم استهلاک الکتروموتور کمک میکند.
- نردبان دسترسی
- حوضچه آرامش بالایی
- پورت آب جبرانی: وظیفه ورود آب جبرانی به بیسین و کنترل میزان آب تشتک را بر عهده دارد.
- پورت آب سر ریز: هرگاه شناور دستگاه با مشکلی روبرو باشد، آبهای اضافی تشتک را خالی میکند.
- بولی
- لوور
- دیوایدرها
- درگاه تخلیه آب: طراحی این بخش در زیر تشتک بوده و آبهای با میزان آلودگی بالا، از این پورت تخلیه میگردند.
- نردبان
- حوضچه بالای دستگاه
- درب دسترسی و تعیمر
- شیرهای هواگیری و قطع کن
- روتور
نکات انتخاب کولینگ واتر
خرید کولینگ تاور، بایستی با دقت تمام صورت گیرد. انتخاب اشتباه این تجهیزات میتواند هم بلحاظ مالی ضررهای هنگفتی را برای کارفرمایان به همراه داشته باشد. و هم روند تولید و امور صنعتی را با اختلال های جدی مواجه میکند. جهت انتخاب صحیح برج خنک کننده، پیشنهاد میشود به نکات زیر توجه داشته باشید:
- قیمت کولینگ واتر در قیاس با تجهیزات صنعتی دیگر، زیادتر است. توصیه میشود برای جلوگیری از اشتباهات رایج در خرید، به شرکتهای سازنده معتبر رجوع نمایید.
- برای صنایع موجود در اقلیم های کم آب (گرم و خشک)، پیشنهاد میشود از مدلهای هیبرید و مداربسته استفاده کنید. همچنین اگر با کم آبی مواجه نیستید و بدنبال راندمان بالای خنکسازی هستید، سراغ سیستم مدارباز بروید.
- متناسب با نیازتان، ظرفیت برج خنک کن را تعیین کرده و سفارشتان را به ثبت برسانید.
- بهترین گزینه برای خرید سیستم کولینگ واتر جریان متقاطع، مناطق شمالی کشور است. سیستم جریان متقاطع، زیرمجموعهای از مدلهای مدارباز میباشد.
- مدلهای مکعبی از همه لحاظ، برتر از مدلهای گرد یا مخروطی است. البته برخی از کارفرمایان بدلیل قیمت کمتر، به سراغ برج خنک کن گرد می روند.
- سیستم های جریان متقاطع مدارباز در استانهای شمالی بهترین گزینه برای خرید می باشد. (بدلیل مباحث مربوط به رطوبت)
- نصب سیستم کولینگ با حساسیت های زیادی همراه است. بنابراین کار را به کاردان بسپارید. بیاد داشته باشید که نصب دو برج در کنار هم، نصب سیستم خنکساز در کنار موانع و دیوارها و…، هرکدام شرایط خاص خود را می طلبد!
- پیش از خرید کولینگ واتر، فضای موجود در کارگاه یا کسب و کار خود را بررسی کنید. سپس با کسب آگاهی از شرایط نصب و فواصل استاندارد، به ثبت سفارش و تعیین ابعاد و اندازه های این تجهیزات اقدام کنید.
خرید کولینگ واتر با شرکت معتبر مهتاب گستر
مجموعه مهتاب گستر (https://cooling-tower.ir) یکی از برترین طراحان و تولید کنندگان صنعتی کشور میباشد که امکان خرید مستقیم را برای تمامی شرکتهای صنعتی و کارفرمایان گرامی فراهم نموده است. خرید مستقیم از سازندگان معتبری همچون شرکت مهتاب گستر، بواسطهی حذف برخی واسطه های سودجو فراهم گردیده است. در همین زمینه بایستی بدانید که در سایه سار لطف الهی و با:
- تلاش شبانه روزی مهندسین طراح مجموعه
- بکارگیری بروزترین سیستمهای خط تولید
- تلفیق استانداردها و خلاقیت و استفاده از باکیفیت ترین مواد اولیه،
امروزه این مجموعه توانسته است که انواع کولینگ واتر مدارباز، مداربسته، آدیاباتیک، هیبریدی، برج خنک کن جریان مخالف، جریان عمود، کولینگ تاور خشک، جریان طبیعی، چیلر و… را با بالاترین استانداردهای ممکن و بهترین قیمت ممکن تولید نماید. جهت ثبت سفارش، دریافت مشاوره های رایگان و اطلاع از آخرین قیمت کولینگ واتر، پیشنهاد میشود با متخصصین فنی مجموعه مهتاب گستر تماس حاصل نمایید.
تلفن: 66706377 و 66709528