سختی گیر چیست؟
به مجموع غلظت یونهای کلسیم و منیزیم در آب اصطلاحاً سختی کل میگوییم. سختی گیر دستگاهی است که با استفاده از رزینهای تعویض یونی، یونهای کلسیم و منیزم یا سختی کل را از جریان آب سخت حذف میکند. معمولاً رزین در یک مخزن از جنس فایبرگلاس یا فولاد ریخته میشود و آب از داخل مخزن عبور میکند. به این مجموعه اصطلاحاً دستگاه سختی گیر میگوییم. قیمت این دستگاه به پارامترهای زیادی از جمله جنس بدنه مخزن، ظرفیت مخزن، حجم رزین، اتومات یا نیمه اتوماتیک بودن شیر دستگاه و کیفیت رزین بستگی دارد.
مخزن سختی گیر که به شکل استوانه است، به لحاظ جنس بدنه یا مخزن در دو دسته فلزی و فایبر گلاس طراحی و تولید میگردد. شرکت مهتاب گستر توانایی تولید انواع سختی گیرهای رزینی که پاسخگوی نیاز شما باشد را دارد و در همین راستا محصولات زیادی از جمله مدلهای خانگی، دستگاه رسوب گیر پکیج و سیستم تصفیه آب موتورخانه را بنا به سفارش مشتریان در دو نوع فایبرگلاس یا فلزی تولید و به بازار عرضه میکند.
جنس بدنه، نوع سیستم کنترل کننده و ظرفیت دستگاه، پارامترهای موثر در قیمت سختی گیر هستند. ازرانترین سختی گیر حدود 300 دلار به فروش میرسد. قیمت گرانترین سختی گیر هم بالغ بر 15.000 دلار است. سختی گیر با شیر تمام اتوماتیک و بدنه فلزی معمولاً گرانتر از انواع دیگر است. خریداران محترم در صورت تمایل به آگاهی ار آخرین و به روزترین قیمت انواع دستگاههای صنعتی میتوانند با مراجعه به صفحه ارتباط با ما، با کارشناسان شرکت مهتاب گستر تماس برقرار کنند.
انواع سختی گیر از نظر جنس بدنه
- سختی گیر فایبر گلاس
متریال مصرفی در سختی گیر فایبرگلاس، پلی اتیلن مخلوط با الیاف فایبرگلاس مقاوم است که با فشاری معادل 14 بار در کارخانه تست میگردد. این نوع از سختی گیرها اصولاً با رنگ سفید یا آبی صنعتی پوشانده میشود و در مصارف بهداشتی بکار برده میشوند.
- سختی گیر فلزی یا گالوانیزه
این نوع سختی گیر از ورق گالوانیزه گرم یا آهن ST37 یا همان استیل تولید و با فشاری معادل 20 بار در کارخانه تست و انواع مختلف آن برای کاربریها گوناگون فشار کاری بین 4 تا 7 بار را تحمل میکند. از سختی گیرهای گالوانیزه برای ظرفیتهای بالا استفاده میشود، زیرا با توجه به قیمت بالای این نوع سختی گیر، در ظرفیتهای پایین مقرون به صرفه نیست. با افزایش دانش متخصصان، نوعی دیگر از این نوع سیستمهای رسوب زدا به بازار آمد که به نام سختی گیر فلزی طرح frp معروف است. از ویژگیهای آن میتوان به مقاومت بالای آن در برابر مواد خورنده و شرایط آب و هوایی و همچنین استفاده در کاربریهای نیازمند آب بهداشتی سالم اشاره نمود.
مشخصات فنی سختیگیر فلزی
- استفاده از ورق گالوانیزه گرم ایرانی یا فولادی کربنی و رنگ اپوکسی
- به کارگیری استریتر طرح پرموتیت آمریکا
- بوشنها با ضخامت مناسب
- فلنچ دریچههای دسترسی با ضخامت ۲۰ میلیمتر
- شیر سولو ولو مرغوب ایرانی و بنا به سفارش مشتری شیرهای اتومات و نیمه اتومات
- لوله کشی کامل و بدون درز
- نصب شیرهای ورودی و خروجی
- نصب شیرهای نمونه برداری ورودی و خروجی
- نصب دو عدد مانومتر در مسیر ورودی و خروجی
- نصب شیر هواگیری
سختی گیر رزینی یا تعویض یونی چیست؟
سختی گیر رزینی دستگاهی است که به روش تبادل یون، باعث از بین بردن سختی آب میگردد. رزینهای تبادل یونی باعث جذب یونهای سخت آب میشود و در عوض یونهای سدیم را جایگزین آن میکند. یون سدیم در آب پایدار است و رسوب نمیکند. به همین دلیل آب حاوی یون سدیم را آب نرم میگویند. در فیلم زیر به صورت شماتیک نحوه عملکرد سختی گیر رزینی تشریح شده است.
مزایای سختی گیر رزینی
سختی گیر رزینی موجب حذف یونهای سخت کلسیم و منیزیم از آب میشود. با این روش تمام آب ورودی به دستگاه، نرم میگردد و آب خروجی دیگر رسوب به همراه نخواهد داشت؛ بنابراین، باعث آسیب به مصارف و بخشهای گوناگون نمیشود. اما سختی گیرهای الکترونیکی، مغناطیسی و اولتراسونیک، تنها مانع ته نشینی و رسوب یونها در آب میشوند. این سیستمهای تصفیه آب بر روی لوله ورودی آب تجهیزاتی همچون مبدل حرارتی، دیگ بخار، برج خنک کننده و منبع کویل دار نصب میگردند.
این رسوب زداها فقط قادر به ارسال امواج مافوق صوت با برد ۱۵۰ تا ۱۰۰۰متر هستند؛ بنابراین مناسب سیستمهای تأسیساتی که مسیر لوله کشی در متراژ طولانی را طی کردهاند، هستند. مورد دیگر اینکه سختی گیر رزینی قادر به حذف سختی کمتر از 700ppm است که اصولاً سختی آب مورد استفاده در تجهیزات صنعتی و خانگی کمتر از این مقدار است؛ لذا استفاده از این دستگاه برای شیرین سازی آب امری اشتباه است و قطعاً هزینهای که میکنید هدر خواهد رفت و به نتیجه مطلوب نخواهید رسید.
تعریف آب سخت
آب سخت آبی است که حاوی رسوبات معدنی از قبیل بی کربناتها، یونهای کلسیم و منیزیم است. این مواد معدنی در مسیر حرکت آب بوده و در آب حل شدهاند. انحلال پذیری مواد از 0.001 تا 100 گرم بر لیتر متفاوت است و در این میان محلول نمکهای کلسیم، منیزیم و آهن موجب سختی آب میشوند. در آبهای طبیعی، معمولاً غلظت کلسیم دو برابر منیزم است، در حالی که در آب دریا منیزم حدود 5 برابر کلسیم است. میزان سختی آب بر حسب میلی گرم بر لیتر (mg/l) بیان میشود.
از سادهترین اثرات وجود سختی در آب میتوان به کف نکردن شویندهها، کاهش عملکرد ماشینهای لباسشویی و ظرفشویی، دیرپز شدن مواد غذایی و رسوب بر روی شیشه اشاره کرد. همانطور که در تصویر زیر قابل مشاهده است، عبور طولانی مدت آب سخت از لوله و اتصالات موجب رسوب گرفتگی آنها خواهد شد و دبی و فشار آب کاهش خواهد یافت. وجود مواد معدنی در آب آشامیدنی برای بدن ضروری است اما اگر از حد مجاز آن بگذرد باعث بروز بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، بیماریهای عصبی و اختلال در عملکرد کلیه خواهد شد.
انواع سختی آب
- سختی موقت (Temporary Hardness)
نمکهای منیزیم بیکربنات و کلسیم بیکربنات در آب که ترکیبات ناپایداری هستند. این نمکها در اثر حرارت دادن و جوشاندن آب به منیزیم کربنات و کلسیم کربنات تبدیل میشوند و رسوب میکنند. به غلظت این دو نمک، اصطلاحاً سختی موقت و یا سختی کربناتی میگوییم.
- سختی دائم (Permanent Hardness)
نمکهای منیزیم کلرید، منیزیم سولفات، منیزیم نیترات، کلسیم کلرید، کلسیم سولفات و کلسیم نیترات در آب، سختی دائم و یا سختی غیرکربناتی را تشکیل میدهند.
- سختی کل
سختی کل (Total Hardness) مجموع سختی موقت و سختی دائم آب است. همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، موارد متعددی برای تشخیص سختی در آب وجود دارد؛ مانند وجود رسوبات بر روی لولههای آب و شیرآلات، ایجاد رسوب بروی کاشی و سرامیک، کف نکردن صابون، لکههای باقی ماند بر روی ظروف. البته اینها مواردی است که میتواند بطور حدودی ما را در تشخیص سختی آب راهنمایی کند؛ ولی برای تشخیص دقیق میزان سختی موجود در آب بهترین روش آزمایش نمونه آب در آزمایشگاه است.
روش اندازه گیری سختی آب
برای این کار نیاز است حدود یک لیتر آب مجموعه را در ظرفهای مخصوص و استریل به آزمایشگاه ارسال نمایید تا بر اساس استاندارهای جهانی، مقادیر عناصر مختلف موجود در اّب مشخص شود تا بتوان با استفاده از آن، سختی گیر مناسب را انتخاب نمود. در واقع بهترین روش برای انتخاب ظرفیت مناسب سختی گیر، گزارش آزمایشگاه از آب مصرفی است. بنابراین پیشنهاد میکنیم با ارسال اصل یا تصویر برگه آزمایش آب برای شرکت مهتاب گستر، طراحی و ساخت سختی گیر مناسب با پروژه خود را به کارشناسان این شرکت بسپارید.
دسته بندی آب بر حسب سختی
- آب نرم (Soft Water): آبی که میزان سختی آن بین 5 تا 60 میلی گرم بر لیتر است.
- آب متوسط (Moderately Hard Water): آبی که میزان سختی آن بین 60 تا 120 میلی گرم بر لیتر است.
- آب سخت (Hard Water): آبی که میزان سختی آن بین 120 تا 180 میلی گرم بر لیتر است.
- آب خیلی سخت (Very Hard Water): آبی که میزان سختی آن از 180 میلی گرم بر لیتر بیشتر است.
واحد اندازه گیری یا سنجش سختی آب در کشورهای مختلف عبارتند از:
- در فرانسه هر واحد سختی برابر است با یك گرم گربنات كلسیم در 100 لیتر آب (10 میلیگرم در لیتر)
- در کشور انگلیس برابر است با یك گرم كربنات كلسیم در 70 لیتر آب (14.3 میلیگرم در لیتر)
- در ایران و آمریكا برابر است با یك گرم كربنات كلسیم در 100 لیتر آب (1 میلیگرم در لیتر)
- یك گرم كربنات كلسیم در 56 لیتر آب (17.8 میلیگرم در لیتر) در آلمان به عنوان واحد سختی آب شناخته میشود.
روشهای حذف سختی یا نرم کردن آب
روشهای زیادی برای تصفیه آب سخت وجود دارد که در آنها از چند اصل مانند جداسازی املاح کلسیم و منیزیم با استفاده از مواد شیمیایی، تبدیل املاح کلسیم ومنیزیم به سدیم و روشهای مغناطیسی استفاده میکنند. با توجه به آنچه که در بالا گفتیم، تجهیزات مختلفی برای گرفتن سختی از آب وجود دارد:
- سختی گیر رزینی تصفیه آب
- فیلتر کربن اکتیو که به منظور گرفتن بو از آب مورد استفاده قرار میگیرد.
- سیستم اسمز معکوس یا آب شیرین کن صنعتی
- سختی گیر موتورخانه الکترومغناطیسی
- سیستم رسوبزدای الکترونیکی
طرز کار سختی گیر رزینی
آب سخت حاوی یونهای کلسیم (Ca 2+) و منیزیم (Mg 2+) و تا حدودی آهن (Fe 2+ یا Fe 3+) از خط اصلی تامین میشود، از بای پس عبور میکند، وارد شیر سختی گیر شده و به درون مخزن رزین هدایت میشود. سپس از طریق آب پخش کن یا نازلهایی که در کف مخزن نصب شده با دانههای رزین که با یونهای سدیم (Na+) و موارد نادر یونهای پتاسیم (K+) اشباع شده، برخورد میکند.
دانههای کوچک رزین وظیفه دارند که یونهای سخت را از طریق فرآیندی موسوم به “تبادل یونی” با یون سدیم تعویض کنند. چون در این نوع تبادل، کاتیونها با هم تعویض میشوند، اصطلاحاً به این نوع فرآیند تبادل کاتیونی و به رزین مربوطه رزین کاتیونی می گویند. واکنش مربوطه و شماتیک فرآیند نرم نمودن آب در شکل زیر قابل مشاهده است:
اجزای سختی گیر رزینی
- مخزن رزین
مخزنی که محل نگهداری رزین است و فرآیند حذف سختی در آن انجام میپذیرد. جنس این مخزن میتواند فلزی، فایبرگلاس و یا استیل باشد. منابع ساخته شده در شرکت مهتاب گستر به نگام طراحی تا 15 بار را تحمل مینمایند و در کارکرد نیز بصورت پایدار تا 6 بار و ناپایدار تا 10 بار فشار را تحمل مینمایند. نمونه فایبرگلاس این مخازن از چین و تایوان وارد میشود و نمونه فلزی آن در کارگاه خود شرکت مهتاب گستر تولید یا ساخته میشود.
- مخزن آب نمک
مخزنی که محلول آب نمک درآن ذخیره میشود که بعد از اشباع شدن رزین، محلول از آن به مخزن سختی گیر انتقال مییابد. جنس این مخزن عمدتاً از پلی اتیلن است.
- شیر
شیر، ابزار کنترل کننده جریانهای ورودی و خروجی از مخزن سختی گیر است. این ابزار کل سیستم را اداره میکند، سیستم را در چرخههای مختلف خود قرار میدهد و سرعت جریان آب و آب نمک را کنترل میکند. انواع مختلف شیرهای سختی گیر عبارتند از: اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و سلوولو.
- نمک
بخش مهمی از عملکرد سیستم سختی گیر رزینی، به نمک بستگی است. جهت تهیه محلول آب نمک میبایست از نمک طعام خالص استفاده کرد. ناخالصیهای موجود در نمک میتواند باعث آسیب رساندن به رزینها و کاهش ظرفیت آنها شود. معمولاً از سنگ نمک بدین منظور استفاده میشود. سدیم موجود در نمک طعام به جایگاه فعال رزین سختی گیر آب چاه و یا سیستم تصفیه آب استخر میچسبد و جایگزین یونهای سخت کلسیم و منیزیم میشود.
- رزین
رزینهای سختی گیر، پلیمرهایی هستند که در جایگاه فعال خود قادر به جذب یونهای مثبت هستند. رزینها دارای ساختار شبکهای و به صورت مهرههای ریز با قطر 0.5 تا 1 میلیمتر بوده و در آب نامحلولند. گاهی بی رنگ و تا حدودی زرد هستند و از پلیمرهای ارگانیک تشکیل شدهاند. مهرهها، متخلخل بوده و دارای جایگاه فعال زیادی بر روی سطح و داخل خود هستند. جذب یک یون بر روی این مهرهها همراه با آزاد شدن یک یون دیگر است و به همین دلیل رزینهای تبادل یونی نامیده میشوند.
تعداد ”پیوندها” در مهره، استحکام و طول عمر آن را مشخص میکند. در سختی گیرها معمولاً از رزینهایی با پیوند 8% استفاده میشود. عواملی مانند کلر و آهن موجود در آب و شوک هیدرولیک بر طول عمر رزین تاثیر گذار خواهد بود. با توجه به این شرایط، رزینهای استاندارد 8% هر سال بین 2 تا 10 درصد تجزیه میشوند.
انواع رزین سختی گیر
- رزین تصفیه آب کاتیونی
رزین کاتیونی به رزینهایی با بار مثبت اطلاق میگردد که این بار مثبت را با بار منفی جایگزین میکنند. این نوع رزین به دو شکل رزین کاتیونی ضعیف و قوی موجود هستند. رزین کاتیونی ضعیف دارای بازده عملکرد بالاتری هستند و همچنین پساپ کمتری دارند. این نوع رزینها میتوانند یونهای کلسیم و منیزیم را از آب حذف کنند. رزینهای کاتیونی قوی علاوه بر حذف یونهای کلسیم و منیزیم، قادر به حذف دیگر فلزات موجود در آب همچون آهن هستند. بنابراین در اکثر سختی گیرهای رزینی از این نوع رزینهای کاتیونی استفاده میشود.
- رزین آنیونی
آنها رزینهای با بار منفی هستند که قادرند آنیونهایی همچون اسید سولفوریک و اسید نیتریک را جذب و از آب حذف نمایند، که این نوع رزینها نیز به دو گونه رزین آنیونی ضعیف و قوی در بازار موجودند. رزینهای آنیونی ضعیف فقط میتوانند اسیدهای تفکیک شده در آب را حذف کنند که در دیونایزرها بعد از ستون کاتیونی قوی قرار میگیرند. رزینهای تعویض آنیونی قوی قادرند که تمام اسیدهای تفکیک شده و تفکیک نشده موجود در آب را جذب و حذف نمایند. به همین دلیل بیشترین کاربرد آن در بویلرهای نیروگاهی است.
- رزین پرولایت
رزین کاتیونی Purolite C-100 E یک انتخاب عالی برای همه سختی گیرهای رزینی است. این رزین عناصر آب سخت را خنثی میکند و آب را با کیفیتی بهتر تولید میکند. یکی از مزایای این رزین مقاومت بالا در برابر سختترین نوع آب است که موجب افزایش طول عمر رزین میشود. کشور سازنده رزین پرولایت، انگلیس است که بدلیل پر استفاده بودن و ارزان بودن قیمت نیروی انسانی در هند و چین، هم اکنون رزین پرولایت با عناوین رزینهای پرولایت چینی و هندی وارد بازار میشود.
احیای رزین سختی گیر
به مرور زمان کل دانههای رزین با کاتیونهای معدنی سخت مانند کلسیم و منیزیم پوشانده میشود. بنابراین باید دانههای رزین مجدداً با سدیم احیاء شوند. این فرآیند، اشباع سازی دوباره دانههای رزین با سدیم بعنوان احیای رزین شناخته میشود. در طی این فرآیند، دانههای رزین با یک محلول آب نمک غلیظ شسته میشوند. غلظت بالای یون سدیم موجود در آب نمک، کلسیم و منیزم را مجبور میکند تا به عنوان ضایعات آزاد شده و توسط جریان آب از مخزن خارج شوند. بعد از فرآیند احیا، کل دانههای رزین کاملاً با یونهای سدیم پوشانده میشود.
نکات حائز اهمیت در احیاء رزین سختی گیر
- غلظت نمک کمتر و بیشتر از ۱۰% اثر کمتری دارد.
- رزینهای کاتیونی با محلول کلرید سدیم یا نمک شسته میشوند.
- خلوص نمک عامل بسیار مهمی در احیای رزین کاتیونی است. حتماً از نمکهای متبلور و یا سنگ نمک در احیاء رزین استفاده نمائید. برای این عمل باید از نمک متبلور شده با خلوص ۹۹% استفاده کنید؛ زیرا در صورت استفاده از نمک معمولی، عمر رزین کاهش یافته و رزین به طور کامل احیا نمیشود.
- مطلقاً از آب خام جهت شستشوی رزین استفاده نکنید؛ زیرا باعث کاهش عمر رزین میگردد. توصیه میشود برای بار اول احیاء، از آب مقطر استفاده کنید و برای دفعات بعد از آب نرم توسط دستگاه سختی گیر که در ظروف نگهداری برای احیاء از آب مقطر ذخیره کردهاید، استفاده کنید.
- احیاء یا بازیافت جایگاه فعال رزین: در این مرحله با استفاده از آب نمک 10% فرآیند احیاء انجام میشود. اکیداً توصیه میگردد که جهت تهیه آب نمک از آب نرم تولیدی توسط دستگاه سختی گیر رزینی استفاده کنید. استفاده از آب خام جهت تهیه آب نمک به شدت ظرفیت فعال رزین و طول عمر آن را کاهش میدهد. در صورت رعایت اصول ذکر شده، رزین پرولایت حدود 5 سال قابل بهره برداری است.
- شستشوی نهایی و آماده سازی: در نهایت با استفاده از آب نرم، بستر رزین به طور کامل شستشوی میشود تا محلول آب نمک به طور کامل از بستر رزین خارج شود.
کل فرآیند احیاء رزین حدود 40 دقیقه طول میکشد. میزان آب مصرفی جهت فرآیند احیاء حدود 7 برابر حجم بستر رزین است. در سختی گیرهای اتوماتیک همه مراحل ذکر شده بصورت خودکار انجام میشود؛ ولی در دستگاههای تصفیه آب کشاورزی و چاه نیمه اتوماتیک باید توسط اپراتور کنترل شود.
تاثیر کلر بر رزین سختی گیر
کلر یک ماده ضد عفونی کننده عالی است که بسیاری از شهرها برای کنترل باکتریهای موجود در آب از آن استفاده میکنند. همچنین کلر یک اکسید کننده قوی است که بر روی لاستیک و پلاستیک (رزین) اثر میگذارد. آب کلردار، دیوینیل بنزن (DVB) را که ماده اتصال در رزین است اکسید میکند و از بین میبرد. هنگامی که پیوند DVB شکسته میشود، دانه رزین متورم شده و به یک توده ژل مانند بی فایده تبدیل میشود.
تاثیر آهن بر رزین تبادیل یونی
برخی از منابع آبی دارای عنصر آهن هستند. مقدار نمک (سدیم) لازم برای جدا کردن آهن از دانههای رزین حدوداً 4 برابر مقدار نمکی است که جهت جدا کردن کلسیم و یا منیزیم نیاز است. اگر آهن از رزین جدا نشود، اکسیژن موجود در آب مولکول آهن را اکسید میکند، باعث حجیم شدن 20 برابری رزین میشود و اتصالات رزین را شکسته و ظرفیت آن را کاهش میدهد.
زمان تعویض رزین سختی گیر
شاید شما نیز با این مشکل روبرو شده باشید که آب خروجی از دستگاه تصفیه آب همچنان دارای ناخالصی بوده و یا شاید مدت زمان احیاء رزین کاهش یافته و شما باید در یک روز به دفعات بیشتری رزینها را احیاء نمایید. اینجاست که متوجه خواهید شد که عمر رزینها خاتمه یافته است. برخی از عوامل مؤثر در کاهش عمر رزین عبارتند از:
- بالا بودن درصد آهن محلول در آب چاهها
- بالا بودن میزان کلر موجود در آب لوله کشی مصارف خانگی
- انقضاء تاریخ مصرف
قیمت رزین سختی گیر
امروزه تقریباً بسیاری از تاسیسات صنعتی و صنایع بزرگ بعنوان بخشی از فرآیند کاری خود به فناوری تبادل یونی نیازمند هستند. به همین منظور قیمت رزین و مقدار هزینهای که جهت خرید و نگهداری آن انجام میشود، دارای اهمیت است. علاوه بر قیمت رزین سختی گیر، باید فاکتورهای مهم در افزایش طول عمر آنها و همچنین شستشوی و احیا آنها را نیز بشناسید. اما امروزه رزینهای بسیار در کیفیت و برندهای مختلف توسط تولید کنندگان به بازار عرضه میشود که تشخیص کیفیت و میزان کارآمدی رزینهای تصفیه آب را برای بسیاری از مصرف کنندگان سخت نموده است.
قیمت رزین سختی گیر با توجه به مواد یا فرآیند تولید رزینها، قیمت تولید کننده، نوع رزین، کیفیت آن و اندازه کروی بودن پلیمرهای رزین متفاوت است. رایجترین رزینها IX به دو صورت پلیمرهای ژلهای و یا ماکروپروس به بازار عرضه میگردد. از رزین سختی گیر ژلهای به منظور تصفیه آبهای سخت و از رزین ماکروپروس برای شرایط تهاجمی و آبهای بسیار سخت و یا اکسیدی استفاده میگردد. رزین ماکروپروس دارای مقاومت شیمیایی و فیزیکی بالا در برابر دماهای بالا، شوک اسمزی و عوامل اکسیدی است.
ظرفیت رزین مورد نیاز
همانطور که میدانید میشود ظرفیت رزین سختی گیر را محاسبه کرد. این ظرفیت و میزان بازدهی به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که به چند مورد آن اشاره خواهیم کرد:
- سطح جاذب ماده جامد
- جنس ماده تبادل کننده
- میزان تماس برای احیاء
- کیفیت آب و میزان مواد احیا کننده
بطورکلی میتوان گفت که ظرفیت مواد تبادل یونی درحدود meq/gr 15-2 یا ۱۵-۱۰ kg/m قرار دارد و احیای آنها با کمک ۸۰-۱۶۰ کیلوگرم کلرور سدیم برای هر مترمکعب رزین به صورت محلول ۵ تا ۲۰درصد و جریان l/min-m ۲ ۴۰ انجام میشود. رزینهای سختی گیر دارای طول عمر مفیدی هستند که مهمترین عوامل مهم در افزایش طول عمر رزین به شرح زیر است:
- تاریخ تولید رزین
- تعداد بکواش نمود رزین و انجام به موقع این فرآیند
- برند رزین (پرولایت، هیدرولایت، کنفتک)
- نوع آلودگی و سختی موجود در آب
بک واش و تعویض رزین سختی گیر
در این مرحله با تعویض جهت جریان ورودی، آب به مدت 5 الی 10 دقیقه از بستر رزین عبور کرده و باعث خروجی مواد جامد درشت مولکول از بستر رزین میگردد. بکواش همچنین باعث کاهش تراکم بستر رزین و در نتیجه کاهش افت فشار جریان آب میگردد. با تجزیه شدن رزین به دلایلی که بالاتر نام بردیم، ظرفیت سختی گیر کاهش مییابد. ظرفیت کمتر به معنی احیای مکرر است که باعث هدر رفت نمک و آب خواهد شد. در چنین وضعیتی نیاز است تا رزین دستگاه تخلیه و رزین جدید جایگزین شود.
زمان تعویض رزین کاتیونی
اگر سختی گیر شما هیچ آب نرمی تولید نمیکند و یا به سرعت اشباع میشود و آب نرم آن به سرعت تمام میشود (فقط در مدت یک روز یا همین حدود)، احتمالاً بستر رزینی دچار مشکل است. رزین به طور معمول 10 تا 15 سال دوام میآورد. اما آهن موجود در آب چاه و مقدار زیاد کلر در آب شهر میتواند باعث تخریب رزین شود.
بررسی کنید که آیا سختی گیر آب شما با سرعت منظم نمک مصرف میکند یا خیر. اگر چنین باشد و آب نرم ندارید، بستر رزین احتمالاً از رسوبات آهن اشباع شده یا توسط کلر آسیب دیده است و دیگر نمیتواند توسط آب نمک دوباره احیا شود. اگر مصرف نمک عادی باشد، مشکل به احتمال زیاد سر شیر سوپاپ است به این معنی که بستر رزین اصلاً با آب نمک شارژ نمیشود.
نحوه تعویض رزین سختی گیر کهنه با نو
از مواد شیمیایی حذف آهن برای تمیز کردن بستر رزین سختی گیر استفاده کنید. شیر کنترل را از پریز برق جدا کنید و آن را از خطوط آب، خط تخلیه و آب نمک جدا کنید. بستهایی را که سر شیر را به شیر بای پس نگه میدارند، بردارید. مراقب حلقههای O یا مهر و موم باشید تا بتوانید آنها را دوباره نصب کنید. شیر کنترل و لوله توزیع کننده را جدا کنید. با توجه به شرایط خود (اندازه و محل مخزن)، باید آب و رزینهای کاتیونی را بیرون بریزید یا برای بیرون آوردن آنها از مکش استفاده کنید. رزینها غیر سمی هستند و میتوانند به راحتی دفع شوند.
در صورت احساس نیاز مخزن به نظافت، میتوانید قسمت داخلی مخزن را با کلر تمیز کنید. اگر میخواهید داخل مخزن سختی گیر تصفیه آب چاه را بشویید، از یک فرچه تمیز و با یک تکه لوله برای گسترش دسته استفاده کنید. اگر قرار است نازلهای پایین و لوله مرکزی خود را جایگزین کنید، زمان انجام این کار (زمان خالی بودن مخزن گالوانیزه یا FRP) آن خواهد بود. مرحله بعدی ریختن رزینهای جدید است. اگر قطر مخزن دستگاه سختی گیر شما بیش از 12 اینچ است، توصیه میشود قبل از رزینها یک لایه ماسه سنگی 4-6 درون مخزن بریزید.
در مخازن 12 اینچ یا کمتر و مخازن فایبرگلاس، شن سیلیس معمولاً گزینهای غیر ضروری است. اگر نیاز به اضافه کردن شن سیلیس باشد، ابتدا باید لوله توزیع کننده را در مخزن داشته باشید. برای جلوگیری از وارد شدن هرگونه سنگ ریزه یا رزین به داخل لوله توزیع کننده حتماًً قسمت داخلی آن را بپوشانید. در غیر اینصورت مخزن را با رزین کاتیونی پر کرده و دوباره سر شیر را نصب و مجدد دستگاه را به شیر بای پس متصل کنید. سوپاپ را به حالت “در حال کار” برگردانید و نشتی را بررسی کنید.
محاسبه ظرفیت سختی گیر رزینی
ظرفیت سختی گیر رزینی از رابطه زیر محاسبه میشود:
C=Q*t*TH*15/73
در این رابطه:
C: ظرفیت سختی گیر برحسب گرین
Q: دبی آب ورودی به دستگاه (m3/hr)
t: مدت زمان بین دو احیا (که معمولاً بین 8-72 ساعت است.)
TH: میزان سختی آب (mg/l یا ppm)
طراحی سختی گیر
ظرفیت سختی گیر بر اساس دبی آب مورد نیاز، سختی آب و ساعت کاری صورت میپذیرد و بعد از آن طراحی سختی گیر با انتخاب نوع جنس بدنه، نوع شیر کنترلی، مقدار رزین و نمک انجام میشود. واحد محاسباتی ظرفیت دستگاه سختی گیر، گرین است. واحد سختی در کشور آمریکا گرین در گالن (gpg) است که هر یک gpg نشان دهنده وجود یک گرین (64.8 میلی گرم) کربنات کلسیم در یک گالن (3.87 لیتر) آب است.
بنابراین سختی گیر 50.000 گرین میتواند 50.000 گالن آب با سختی 1 ppm را تعویض یون کند و سپس باید وارد سیکل احیا شود. با محاسبه ظرفیت سختی گیر، مقدار رزین مورد نیاز و سپس مخزن استاندارد تعیین میشود و سایز شیر کنترلی بر اساس دبی آب مورد نیاز و ظرفیت در نظر گرفته میشود. انتخاب نوع رزین و نوع شیر کنترلی (دستی، اتوماتیک) بر اساس شرایط پروژه و درخواست مصرف کننده است.
سختی گیر رزینی اتوماتیک یا خودکار
سختی گیر اتوماتیک یا خودکار دستگاهی است که عمل احیای رزینهای کاتیونی را بصورت اتوماتیک انجام میدهد و نیاز به اپراتور ندارد. تفاوت مدلهای تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک در نوع شیر کنترلی نصب شده بر دستگاه است. شیرهای تمام اتوماتیک در مدلهای مختلف و قابل استفاده در دستگاههای سختی گیر و فیلتر (شنی–کربنی)، در سایزهای 3/4” و 1” و 2” موجود هستند و پروسه نرم کردن و فیلتراسیون را برحسب زمان و یا حجم آب عبوری، کنترل میکنند. شیرهای اتوماتیک سختی گیر تصفیه آب چاه و کشاورزی معمولاً هر 8 ساعت یکبار عمل احیاء را انجام میدهند. مدت زمان هر قابل تنظیم است و بر اساس نیاز هر کاربر تنظیم میشود. مدت زمان احیاء اگر خیلی طولانی شود ممکن است باعث کاهش طول عمر رزینها گردد.
سختی گیر رزینی نیمه اتوماتیک
منظور از سختی گیر نیمه اتوماتیک، دستگاهی با شیر نیمه اتوماتیک است. شیر نیمه اتوماتیک در مدلهای مختلف و در سایزهای 3/4″ و 1” و 2” موجود و فرآیند فیلتراسیون را مدیریت میکنند. این نوع شیرها قابلیت تنظیم در سه حالت به صورت دستی را دارند. اپراتور با آزمایش سختی آب زمان احیاء را تشخیص و شیر را در حالت احیا قرار میدهد.
شیر نیمه اتوماتیک سلووالو (SOLO VALVE)
شیر سلوولو قابل نصب بر روی سیستم سختی گیر فلزی است و در سایزهای 3/4” تا 2 ½” موجود است. با قرار دادن اهرم شیر بر روی حالتهای سرویس، بکواش و تزریق آب نمک، امکان احیای رزین و همچنین هدایت آب نرم را برای سیستم فراهم میکند.
سختی گیر دوبلکس
در شرایطی که نیاز است سیستم رسوب گیری بطور مداوم کار کند، معمولاً از سختی گیرهای دوبلکس استفاده میشود. همچنین این نوع سختی گیر دارای دو مخزن است که در زمانی که یک مخزن وارد مرحله احیا میشود، مخزن دوم چرخه نرم نمودن آب را ادامه میدهد. در اکثر موارد برای ظرفیتهای بالا از این محصول استفاده میشود که دارای دو مخزن، دو شیر کنترلی و یک مخزن نمک است.
کاربردهای سختی گیر رزینی
سختی گیر رزینی در واحدهای مسکونی و صنعتی نظیر صنعت چرم سازی، صنعت نساجی، صنعت نفت وگاز و پتروشیمی، در قالیشوییها، کارخانجات یخ سازی، کارخانجات لبنی، صنعت لاستیک سازی و صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد سختی گیر رزینی در این صنایع در بخشهای زیر است:
- تصفیه خانههای آب آشامیدنی
- آب تغذیه بویلرها و دیگهای صنعتی
- تهیه آب تغذیه برج خنک کننده
- موتورخانه ساختمان و منازل مسکونی
مزایای سختی گیر فایبرگلاس
- سختی گیر فایبرگلاس در برابر زنگ زدگی مقاوم هستند.
- تحمل مخزن FRP یا فایبرگلاس در برابر گرما، تنش، رسانایی و شرایط آب و هوایی بیشتر است.
- هزینههای ساخت و نگهداری کمتری دارد. در عین حال در محیطهای بسیار خورنده 5 تا 10 برابر مفاومت بیشتری نسبت به سختی گیر فلزی خواهد داشت.
- وزن سبک مخزن فایبرگلاس نسبت به نمونه فلزی یا گالوانیزه موجب راحتی در نصب و کنترل دستگاه است.
- سختی گیر فلزی تنها امکان استفاده از شیر کنترلی دستی را دارد؛ اما در مدل فایبرگلاس از هر دو نوع شیر تمام اتوماتیک و دستی قابل نصب است.
نکته: در آبهای طبیعی، معمولاً غلظت کلسیم دو برابر منیزم است در حالی که در آب دریا منیزیم حدود 5 برابر کلسیم است.
قیمت دستگاه سختی گیر
قیمت این دستگاه پرکاربرد در تصفیه آب، تابعی از ظرفیت است. تعداد دفعاتی که در روز سیستم تصفیه آب بکواش میگردد، جنس بدنه، اتوماتیک یا غیر اتوماتیک بودن شیرها، نوع رزین مورد استفاده درون سیستم تصفیه آب و استیل یا گالوانیزه بودن بدنه فلزی در قیمت دستگاههای سختی گیر تأثیر بسزایی دارند. با فرض ثابت بودن قیمت رزین کاتیونی، شیر، آهن آلات و مخازن فایبرگلاس، لیست قیمت دستگاههای سختی گیر با شیر اتوماتیک در مقطع نگارش این مقاله به شرح زیر است:
کاربردهای سختی گیر آب
سختی گیر هر جایی که عواملی بنامهای کلسیم و منیزیم یعنی آهک باعث کاهش دبی یا گرفتگی سوراخها میشود و یا بستن گچ باعث کاهش ضریب تبادل حرارتی میشود، کارایی دارد. ذیلاً به بخشی از کاربردهای این دستگاه اشاره مینمائیم:
- سر راه آب جبرانی ورودی به برج خنک کننده
- جلوگیری از بستن آهک درون لولههای رادیاتورهای منازل مسکونی و ساختمانهای اداری و مجتمعهای تجاری
- جلوگیری از پوسیدگی خط تولید کارخانجات صنعتی و تولیدی
- استفاده از سختی گیر در انتهای پکیجهای تصفیه فاضلاب به منظور نرم کاهش TH پساب خروجی
- استفاده قبل از دستگاههای تصفیه آب صنعتی و آب شیرین کنهای دریایی، کشاورزی و دامداری به منظور از بین بردن سختی آب
- استفاده قبل از بویلرها و دیگهای بخار و آب داغ
- استفاده قبل از دستگاه دیونایزر و دستگاههای آب مقطرگیری به منظور از بین بردن کلسیم و منیزیم
- استفاده رسوب زدا در خشکشوییها به منظور جلوگیری از منافذ ماشینهای لباسشویی و دستگاههای اطو بخار در مقیاس بزرگ
- استفاده از سختی گیر قبل از ماشینهای ظرفشویی صنعتی و اسپرسوساز و کلیه سیستمهای رستورانها و آشپزخانههای صنعتی
- بستن سختی گیر قبل از سیستم منبع کویل دار درون موتورخانه مجتمعهای مسکونی به منظور جلوگیری از سوراخ شدن کویلهای مسی
سختی گیر موتورخانه
اهمیت استفاده از سختی گیر در بخشهای مختلف و در صنایع مختلف برای همگان روشن است. یکی از مکانهایی که استفاده از دستگاه رسوب گیر در آنجا بسیار اهمیت دارد و موجب بهبود و بالا رفتن عمر مفید دیگر تجهیزات میشود، موتورخانه است. همانطور که میدانید یکی از وظایف اصلی موتورخانه، تولید آب گرم برای کاربردهای مختلف است. این کار توسط دیگهای بخار و بویلر صورت میگیرد.
یکی از مشکلات شایع که در گذشته بخاطر عدم وجود دستگاه سختی گیر رخ میداد، وجود رسوب در تجهیزات و شبکه لوله کشی موتورخانه بود. برای رفع این مشکل از دستگاه سختی گیر موتورخانه استفاده میشود. آبهایی که دارای سختی نسبتاً بالای هستند، قبل از ورود به تجهیزات موتورخانه ابتدا از درون این سیستم تصفیه آب عبور داده میشود و بعد به سمت تجهیزاتی همچون دیگهای بخار هدایت میشوند.
همانطور که میدانید در بسیاری از مناطق کشور ما نیز سختی در آب وجود دارد. به همین علت استفاده از سیستمهای تصفیه آب رزینی در موتورخانه برای کارکرد بهتر تجهیزات الزامی است. البته شما میتوانید با توجه به نیاز خود از دو نوع سختی گیرهای رزینی و یا الکترو مغناطیسی استفاده کنید. استفاده از سختی گیر مغناطیسی تنها رسوب گرفتن تجهیزات و لولهها را به تأخیر میاندازد.
نکات مهم در زمان استفاده از سختی گیر رزینی
- دقت کنید که آب ورودی به دستگاه رسوبگیر نباید درون مخزن باقی بماند و راکد شود؛ چون این امر باعث کاهش کیفیت و پایین آمدن عمر مفید رزینها میشود.
- یکی از نکاتی که در مورد استفاده از رزین باید مورد توجه قرار دهید این است که کیسههای رزین که درب آنها باز میشود باید در تماس با آب باشد. در غیر این صورت رزین کاتیونی کیفیت خود را از دست میدهد. بخاطر داشته باشید که وجود رطوبت برای نگهداری رزینهای تبادل یونی الزامی است.
- سعی نمایید حداقل هر دو روز یکبار با استفاده از کیتهای سختی سنج میزان سختی آب خروجی را کنترل نمایید.
- برای بالابردن کیفیت کار سختی گیر به غیر از نوع رزین که میبایست استاندارد و از مرغوبیت بالا برخوردار باشد، توصیه میشود حتماً از سنگ نمک با خلوص بالا استفاده گردد تا ناخالصی سنگ نمک باعث کاهش کیفیت رزینهای تبادل یونی نشود.
- نکته آخر که به شما پیشنهاد میکنیم استفاده از فیلتر کربن یا فیلتر شنی در مواردی است که آب ورودی به سختی گیر دارای گل و لای یا املاح زیاد باشد.
روش نصب و راه اندازی سختی گیر
همانطور که اشاره شد، نصب سختی گیر و یا دستگاه ضد رسوب (رسوب زدا) در قسمتهای مختلف تاسیسات و بخصوص در تجهیزات موتورخانه بسیار مهم و تاثیر گذار است. این امر به گفته اکثر کارشناسان، تکنسینها و مهندسین تاسیسات یکی از اساسیترین مواردی است که در طراحی و راه اندازی موتورخانه مرکزی بایست مورد توجه قرار گیرد. نکتهای که در اینجا اهمیت پیدا میکند، روش صحیح نصب و راه اندازی دستگاه سختی گیر است که در ادامه مطلب روش نصب و راه اندازی این دستگاه را توضیح خواهیم داد.
مکان قرارگیری دستگاه سختی گیر
در زمان نصب دستگاه تصفیه آب سخت به موارد زیر توجه داشته باشید.
- سعی نماید محل نصب دستگاه در نزدیکی کف شور و خروجی فاضلاب قرار گیرد.
- محلی را برای نصب انتخاب نماید که در آینده برای سرویس و نگهداری دستگاه توسط تکنسین فضای کافی وجود داشته باشد.
- بهتر است مخزن محلول آب و نمک در نزدیکترین فاصله به مخزن اصلی قرار گیرد.
- از قرار دادن دستگاه سختی گیر در مجاورت فضاهای که خاصیت اسیدی، مغناطیسی و یا مکانهای که لرزش دارند خودداری نمایید. این موارد باعث کم شدن عمر مفید دستگاه و اختلال در عملکرد مناسب رسوب زدا میشود.
- سعی کنید دستگاه رسوب گیر را در مکانی سرپوشیده نصب نماید تا در معرض مستقیم نور خورشید، باد و باران نباشد.
- از قرار دادن دستگاه سختی گیر آب در نزدیکی تجهیزات گرمازا خودداری کنید. دمای مناسبی که در قسمت تخلیه باید مد نظر باشد نباید کمتر از 5 درجه سانتیگراد و یا بیشتر از 50 درجه سانتیگراد باشد.
مراحل نصب دستگاه رسوب گیر
- نصب شیر کنترلی
در ابتدا نازل پایینی را با استفاده از چسب به انتهای لولهای که قرار است داخل مخزن سختی گیر گذاشته شود، با دقت بچسبانید. سپس لوله را در داخل مخزن قرار دهید. در صورتی که لوله بلند بود، آن را با توجه به سطح بالای دهانه مخزن برش دهید. با دقت و بدون اینکه رزین سختی گیر داخل لوله ریخته شود، مقدار مشخص شدهای از رزین کاتیونی را داخل مخزن بریزید. بعد از این کار و قرار دادن نازل در داخل شیر کنترلی، قسمت بالای لوله را با شیر کنترلی فیکس و کاملاً سفت نمایید.
- اتصال کانکتور
در زمان نصب کانکتور، ابتدا واشر یا همان رینگ مربوطه را در قسمت مشخص شده بر روی کانکتور قرار دهید و به پورت ورودی (lnlet) شیر کنترلی متصل نمایید. بعد از نصب ورودی، واشر کانکتور خروجی (Outlet) را نیز در جای خود قرار داده و به پورت خروجی متصل کنید.
- نصب شیرآلات و اتصالات مربوطه
در ابتدا یک عدد گیج فشار را بر روی لوله آب ورودی به دستگاه سختی گیر نصب نمایید. سپس شیرهای مناسب را که قبلا تهیه نمودهاید را بر روی خط لولههای ورودی، خروجی و بای پس نصب نمایید. حتماً دقت نمایید که شیرهای ورودی و خروجی با استفاده از قطعات مناسب در جای خود محکم و ثابت شوند.
- نصب شیر تخلیه
نکتهای که در زمان نصب خط تخلیه سختی گیر باید به آن توجه نمایید این است که شیلنگ تخلیه را بطور مستقیم در کفشور رها نکنید، چون این مسئله باعث ورود آلودگیهای میکروبی به داخل دستگاه میشود. برای نصب لوله تخلیه سختی گیر، ابتدا قطعه کنترل دبی جریان را به قسمت خروجی شیر کنترلی اتصال دهید. سپس قطعه مربوط به اتصال شیلنگ تخلیه به شیر را در محل خود قرار دهید و با دقت در جای خود سفت نمایید. در ادامه شیلنگ تخلیه را تا نزدیکی کف شور هدایت کنید.
- اتصال مخزن آب و نمک
مراحل زیر را برای اتصال شیر کنترلی به مخزن محلول آب و نمک انجام دهید. ابتدا مهره اتصال (Connector) را تا انتهای تیوپ بکشید و بعد از آن بوشن را داخل تیوپ قرار دهید. سپس مهره اتصال روی تیوپ را در قسمت مشخص قرار دهید و به آرامی بچرخانید تا بطور کامل سفت شود و در انتها، سر دیگر شیلنگ را داخل تانک نمک قرار دهید.
سختی گیر مغناطیسی
این مدل یک سیستم رسوب زدای فیزیکی است که بر اساس قرارگیری آهن ربا در اطراف یک لوله طراحی شده است. اما همه سیستمهای فیزیکی یکسان نیستند و یا از یک فن آوری استفاده نمیکنند. عوامل مختلفی بر عملکرد و کارایی سختی گیر مغناطیسی تأثیر میگذارند. سختی گیرهای مغناطیسی مانند سایر سیستمهای فیزیکی بدون ایجاد تغییر در ترکیب آب و بدون نیاز به محصولات شیمیایی یا نمک، از ایجاد آهک در تاسیسات جلوگیری میکنند. یونهای کلسیم و بی کربنات که در آب وجود دارند و مسئول تشکیل رسوب هستند، با جریان آب از طریق لولهها حرکت میکنند.
وقتی آب از قسمت لوله مجهز به سختی گیر مغناطیسی عبور میکند، یونهای کلسیم و بی کربنات تحت تأثیر تغییرات قطبی پی در پی در میدانهای مغناطیسی آهنربا (مثبت-منفی) قرار میگیرند. تغییر مداوم قطب با سرعت ثابت باعث تشکیل ریز بلورهای آهک غیر رسوب آور میشود. این فرایند به عنوان هسته شناخته میشود و باعث میشود تا آهک به لولهها یا عناصر حرارتی نصب نچسبد. رسوب زدای مغناطیسی عملکرد متغیری دارد؛ زیرا در اثر عوامل مختلفی مانند جریان آب یا نوع نصب قابل تغییر است. به همین دلیل اندازهگیری اثربخشی تصفیه آب درون سختی گیر مغناطیسی امکان پذیر نیست.
سختی گیر خانگی
این دستگاه در واحدهای مسکونی برای جلوگیری از رسوبات آهکی بر روی پکیج و آبگرمکن، ماشین لباسشویی، ماشین ظرف شویی و وسایل دیگر و کاهش مشکلات ناشی از آب سخت مانند خشکی پوست و مو و ایجاد لکه بر روی لباسها و ظروف مورد استفاده قرار میگیرد.
سختی گیر پکیج
همانطور که قبلا اشاره شد یکی از مشکلات آب سخت، رسوب در آبگرمکن و پکیج است که نسبت به دیگر وسایل و تجهیزات بیشتر در معرض این مشکلات قرار دارند. وجود رسوبات در آبگرمکن و پکیج در عملکرد دستگاه تاثیر مستقیم داشته و هر چه حجم این رسوبات بیشتر شود باعث افت حرارتی میشود. برای جلوگیری از این اتفاق از انواع مختلف سختی گیر میتوان استفاده نمود.
نوعی از این سیستمها به نام سیستمهای نرم کننده آب به روش شیمیایی برای حل این مسئله در پکیجها وجود دارد. این دستگاه از یک کارتریج پلی فسفات که در داخل هوزینگ استوانهای شکل قرار گرفته، تشکیل شده است. زمانی که آب از سختی گیر پکیج عبور میکند، ذرات پلی فسفات در آب حل میشوند و با ترکیب با یون کربنات تشکیل فسفات کلسیم میدهند که در آب محلول بوده و رسوب نمیکند. سختی گیر، سختی را حذف نمیکند تنها از رسوب آن در پکیج جلوگیری میکند.
شوک هیدرولیک در سختی گیر چیست؟
تصور کنید آب در لوله جاری است و شما شیر را میبندید و آب سریعاً متوقف میشود. هنگامی که آب جاری بلافاصله متوقف میشود، موج شوکی ایجاد میشود که از طریق سیستم لوله کشی به داخل بستر رزین سختی گیر میرود. این اثر کوبش، شوک هیدرولیکی نام دارد که باعث شکسته شدن دانههای رزین کاتیونی میشود.
در انتها با توجه به درخواست تعداد زیادی از کسانی که با مهتاب گستر بعنوان بزرگترین شرکت تامین تجهیزات گرمایشی و سرمایشی و سازنده تاسیسات تهویه مطبوع تماس میگیرند، کاتالوگ سختی گیر رزینی موجود جهت دانلود ایشان در این قسمت بارگزاری شده است. شایان ذکر است کاتالوگ سختی گیر رزینی با کیفیت بالاتر و دیتای فنیتر در دست تهیه و تدوین است که به محض آماده شدن جهت دانلود به جای کاتالوگ موجود آپلود خواهد شد. چنانچه اطلاعات موجود در کاتالوگ سختی گیر رزینی ناقص بود، جهت کسب اطلاعات بیشتر با همکاران من در شرکت مهتاب گستر بگیرید و یا به کاتالوگ سختی گیر رزینی مراجعه کنید.
سلام. آیا من برای تصفیه آب چاه جهت آشامیدن میتوانم از این دستگاه استفاده کنم؟
سلام. در صورتی که تمامی پارامترهای آلایندگی توسط سایر دستگاههای تصفیه حذف شده باشند، مثل بویی که توسط قیلتر کربنی باید حذف شود، گل و لای آب که توسط فیلترهای شنی قابل حذف شدن است. در صورت استفاده از رزین خوراکی درون دستگاه سختی گیر، این امکان میسر است.
سلام شما دستگاه دست دوم هم خرید دارید؟ سه عدد سختی گیر هر کدام پنج شش تن وزنش هست؛ با دوعدد فیلتر به همین وزن.
۰۹۱۲۲۴۶۲۱۴۰