سیستم هیت ریکاوری یک دستگاه بازیابی حرارت از نوع مبدل های حرارتی میباشند که بین دو منبع هوایی یعنی جریان هوای تازه ورودی به سیستم و جریان هوای خروجی از ساختمان قرار گرفته و عمل تبادل حرارت را بین آنها ممکن میسازد. امروزه اهمیت مدیریت و بهینهسازی مصرف انرژی با توجه به افزایش هزینه های مربوط به آن بر کسی پوشیده نیست.
دستگاه هواساز بهعنوان دستگاهی با راندمان عملکردی بالا یکی از محبوبترین دستگاه های سیستم تهویه مطبوع میباشد. راندمان عملکرد هر سیستمی میتواند بیانگر نحوه عملکرد آن سیستم باشد. راندمان عملکردی بالا در دستگاههای هواساز بیانگر میزان اتلاف انرژی پایین و انجام عملیات انتقال حرارت در شرایط ایده آل میباشد. سیستم هیت ریکاوری بهعنوان یکی از سیستمهای بهینهسازی مصرف انرژی میتواند در دستگاه هواساز بکار رفته و سبب کاهش ملزومات حرارتی، کاهش ابعاد دستگاه و ظرفیت کویل های گرمایشی-سرمایشی، نیاز به چیلر با ظرفیت پایین تر و لذا کاهش هزینه، کاهش بار حرارتی مورد نیاز از بویلر، قابلیت کنترل رطوبت و صرفهجویی در مصرف انرژی میگردد.
در این روش درواقع بهجای تخلیه هوای خروجی از ساختمان در فضای آزاد، از انرژی آن بهعنوان مرحله پیشگرمایش یا پیش سرمایش هوای تازه ورودی استفاده شده و از هدر رفت انرژی جلوگیری به عمل می آید. در واقع در فصل گرما هوای برگشتی از ساختمان (با دمای مطلوب) پس از عبور از فیلتر وارد سیستم هیت ریکاوری شده و با هوای ورودی که دمای بالاتری دارد، عمل انتقال حرارت را انجام داده و آن را خنک میکنند و در نهایت هوایی که یک مرحله پیش سرمایش شده با عبور از کویلهای سرمایشی تعبیهشده به دمای مطلوب مورد نظر رسیده و توسط فن به داخل فضای ساختمان توزیع میگردد.
در فصل سرما هم مشابه این عمل انجام شده و هوای ورودی قبل از عبور از روی کویلها، یک مرحله پیش گرمایش میشود. این سیستم در هواسازهای با 100% هوای تازه (Full Fresh) نظیر بیمارستانها و سایر مکانهایی که بنا به دلایلی و یا نیاز مشتری، امکان استفاده از هوای برگشتی را دارا نمی باشند، بسیار کارآمد می باشد.ساختار این دستگاه مشابه هواساز عادی بوده با این تفاوت که یک طبقه بهصورت شکل بالا به آن افزوده شده و شامل مبدل حرارتی، دمپر خروجی، فن خارج کننده هوا و فیلتر می باشد.
انواع سیستمهای هیت ریکاوری هواساز
سیستم های هیت ریکاوری بر اساس نوع مبدل های حرارتی به کار رفته، به صورت زیر تقسیم بندی میشوند.
سیستم هیت ریکاوری صفحه ای
در این نوع سیستم از مبدل حرارتی صفحه ای بهمنظور تبادل حرارت بین هوای بازگشتی از ساختمان و هوای ورودی استفاده میشود. صفحات نازکی فلزی (عموماً آلومینیوم) که به فاصله کم در کنار یکدیگر قرارگرفتهاند، برای جداسازی دو جریان هوا بکار میروند لذا اختلاط بین جریان هوای ورودی و خروجی از ساختمان صورت نمیگیرد.
عمل تبادل حرارت با جریان یافتن جریان هوای خروجی و جریان هوای ورودی با دمای متفاوت بهصورت قطری متقاطع از روی این صفحات انجام میگردد. حرارت از جریان به صفحات و از صفحات به جریان دوم منتقل میشود. از مزیتهای این نوع سیستم هیت ریکاوری نگهداری راحت آن میباشد. از جمله معایب این طرح نیز میتوان به عدم توانایی این نوع سیستم در کنترل و بازیافت رطوبت اشاره کرد.
سیستم هیت ریکاوری با چرخ دوار حرارتی
در این نوع سیستم که بیشتر در هواسازهای فشرده بکار میرود، از چرخ دوار بزرگی به منظور تبادل حرارت بین هوای بازگشتی از ساختمان و هوای ورودی استفاده میشود. این دستگاه بهوسیله یک موتور الکتریکی متصل به تسمه و پولی برای به گردش درآوردن دیسک مبدل حرارتی که بهطور مستقیم در مسیر جریان هوای خروجی و ورودی قرار دارد، کار میکند. هوا بهطور مستقیم از میان دیسک عبور کرده و در تماس با چرخ قرار میگیرد.
دیسک مبدل حرارتی، انرژی حرارتی را از جریان هوای یک سمت جذب کرده و با چرخش به جریان هوای دومی وارد میشود و انرژی جذبشده رو آزاد کرده و عمل تبادل حرارت را انجام میدهد. در این نوع مبدلها اختلاط کمی بین هوای ورودی و خروجی وجود خواهد داشت لذا برای کاربردهای هواساز فول فرش یا در کاربرد هایی که بخار آلوده یا گاز دارای بو استفاده شود، کارایی مناسبی نخواهند داشت.
آیا دستگاههای ریکاوری هوا به هوا در این خصوص ساخته اید ؟
نیاز جهت 12 بلوک 12 طبقه
سلام قربان. بله برای برج بلور تبریز تولید کردیم.
سلام و وقت بخیر. ممنون بابت این مطلب مفید. خواستم بدونم شما استفاده از این دستگاه رو برای ساختمان اداری 8 طبقه توصیه می کنید یا به نظرتون فن کویل ها بهتر هستن؟ لطفا فرق قیمت هواساز هیت ریکاوری تاپ تهویه رو با فن کویل ها بفرمایید. در هر طبقه تعداد 3 واحد با متراژهای 75، 85 و 120 وجود دارد. ممنون