ایرواشر چیست؟

ایرواشر نوعی دستگاه هواساز است که دارای مکانیزم ساده‌ای جهت گرمایش و سرمایش، مناسب برای چهار فصل در صنعت تهویه مطبوع است. در واقع با استفاده از دستگاه ایرواشر میتوان در تمام فصول سال، رطوبت هوا را در حد استاندارد تنظیم نمود. به ویژه در فصل زمستان که رطوبت هوا پایین می‌آید و این امر موجب تضعیف شدن سلامت و راحتی شما را در داخل خانه می‌شود و حتی ممکن است به اشیا نگهداری شده در محیط آسیب برساند.

دستگاه ایرواشر چیست؟

هنگامی که دما کاهش می‌یابد، رطوبت نیز کاهش می‌یابد. کاهش رطوبت سبب خشک شدن پوست، تحریک مجاری تنفسی، علائم سرما خوردگی و آلرژی را تشدید و آلاینده‌های مضر را در داخل خانه نگه می‌دارد. این بدان معناست که شما آلرژن‌های محرک بیشتری را تنفس می‌کنید و ممکن است در معرض سطوح بالاتری از آلاینده‌های شیمیایی قرار بگیرید. حتی فکر کردن به این موضوع ترسناک است. خوشبختانه، دستگاه ایرواشر می‌تواند کمک بزرگی به از بین بردن این آلاینده‌های شیمیایی بکند. همچنین دستگاه ایرواشر می‌تواند هوا را به وسیله‌ فیلترهای مخصوص از نظر آلودگی‌‌هایی مثل گرد و غبار، دود، بوی بد و … فیلتر کرده و هوای پاک تولید کند.

تاریخچه پیدایش ایرواشر

دستگاه تهویه ایرواشر اولین بار توسط فردی به نام ویلیز کریر، حدوداً 100 سال پیش طراحی شد. وی با طراحی خاصی که در ذهنش در مورد تماس مستقیم هوا با آب سرد داشت، توانست دستگاهی را طراحی کند که بتوان شرایط محیطی را بهبود بخشید. ویلیز کریر با مقایسه و بررسی بر روی سیستم‌های قدیمی و جدید دریافت که علاوه بر کاهش دمای هوا، رطوبت هوا نیز افزایش می‌یافت؛ ولی در سیستم‌های جدید رطوبت هوا هم کاهش می‌یابد. ویلیز کریر نظریه‌ای داشت که بیان می‌کرد این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که دمای آب پایین‌تر از دمای نقطه شبنم باشد. وی بر همین اساس ایرواشر را طراحی کرد.

در ابتدای پیدایش ایرواشر همانند یک دستگاه هواساز، ترکیبی از کولر آبی و کویل آب گرم بود. اما امروزه سیستم تهویه مطبوع مدرن (ایرواشر)، با توجه به پیشرفت فناوری‌ها و تکنولوژی‌ها، به شکل امروزی خود در آمده و از آن به نام ایرواشر (دستگاه زنت) نام برده می‌شود.

چرا باید از ایرواشر استفاده کنیم؟

ایرواشرها تجهیزات با کیفیتی هستند که می‌توانند جهت رطوبت زنی در دستگاه‌های هواساز یا هوارسان مورد استفاده قرار گیرند. ایرواشرها قادر به تسکین علائم ناراحت کننده هوای خشک و کاهش آلرژی شما هستند. بنابراین اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که دارای آب و هوای خشک است یا اگر از آلرژی‌ خفیف تا متوسط ​​رنج می‌برید و می‌خواهید کیفیت هوای داخل خانه خود را در فصل زمستان بهبود بخشید، ایرواشرها انتخاب ایده آلی هستند.

عملکرد گرمایشی و سرمایشی ایرواشرها

دستگاه ایرواشر از فن کویل‌های آب گرم و یا بخار داغ تشکیل شده است که توسط لوله کشی به موتورخانه متصل هستند. در واقع در ایرواشر، هوا در تماس مستقیم با آب اسپری شده است و تبادل گرما و جرم بین هوا و آب صورت می‌گیرد. شرایط خروجی هوا به دمای آب اسپری شده در دستگاه ایرواشر بستگی دارد و با کنترل دمای آب به صورت خارجی، امکان کنترل شرایط خروجی هوا وجود دارد. پس از آن می‌توان از هوا برای اهداف تهویه مطبوع استفاده کرد.

دستگاه تهویه ایرواشر دارای سایزهای مختلفی است که نوع کوچک آنها ممکن است نیاز به پکیج دیواری گازسوز با لوله کشی داشته باشد. برای ایجاد هوای گرم در داخل ساختمان، هم زمان با عبور جریان آب گرم از کویل‌ها و به کمک فن، هوا از روی لوله‌های داغ کویل جریان می‌یابد و محیط خانه گرم و مرطوب می‌شود. ایرواشر در حالت گرمایشی دقیقاً مشابه سیستم گرمایش دستگاه هواساز عمل می‌کند و از قدرت گرمایی بالایی برخوردار است.

دستگاه ایرواشر

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که ایرواشر دارد این است که با نصب و راه اندازی آن، نیازی به سیستم‌های گرمایشی جانبی دیگر نیست؛ زیرا توان سرمایشی و نیز گرمایشی آن بسیار بالاست. سیستم سرمایشی ایرواشر عملکرد کاملاً متفاوتی با سیستم گرمایش آن دارد. در واقع می‌توان گفت: سیستم سرمایشی آن شبیه کولر آبی است. به این صورت که نازل‌های تزریق کننده آب با فشار بالا، آب را بر روی جریان هوای عبوری از دستگاه، اسپری کرده و به ذرات پودری شکل در می‌آورند. این ذرات پودری آب، تمایل به بخار شدن دارند و حرارت را از هوای عبوری گرفته و دمای هوا را کاهش می‌دهند.

سپس هوایی که خنک شده، فیلتر می‌شود و به دلیل مخلوط شدن با آب تبخیری، رطوبت نسبی آن نیز افزایش می‌یابد. در این حالت نمی‌توان رطوبت هوا را تنظیم کرد و رطوبت هوا همواره افزایش می‌یابد. از این رو دستگاه ایرواشر، برای سرمایش ساختمان‌هایی که در مناطق مرطوب هستند مانند شهرهای ساحلی، مطلوب و کارآمد است و بهتر است از این دستگاه در مناطقی که آب و هوای خشک و نیمه خشک دارند، استفاده و بهره برداری نمایند.

توان خنک کاری ایرواشر

توان خنک کاری ایرواشر

یکی از مهم‌ترین سؤالات در رابطه با این سیستم این است که توان خنک کاری آن چقدر است و تا چند درجه می‌تواند هوا را خنک کند؟ پاسخ به این سوال به شهر محل نصب دستگاه وابسته است. به طور کلی دستگاه‌هایی که به صورت تبخیری، عمل سرمایش هوا را انجام می‌دهند، حداکثر می‌توانند تا ۳ درجه بالاتر از دمای مرطوب آن شهر، دمای هوا را کاهش دهند. شرایط آب و هوایی در کشور ما بسیار متنوع است و حتی ممکن است دو شهر با وجود فاصله نزدیک نسبت به یکدیگر، از دمای مرطوب بسیار متفاوتی برخوردار باشند. در جدول زیر دمای مرطوب برخی از شهرهای ایران توسط سازمان هواشناسی ارائه شده است.

دمای مرطوب شهرهای ایران

اجزای تشکیل دهنده ایرواشر

در ادامه قطعات اصلی سازنده دستگاه ایر واشر با توضیحی اجمالی آورده شده است.

بدنه دستگاه ایر واشر

در واقع سازه اصلی دستگاه است و تجهیزات یا قطعات داخل آن قرار می‌گیرند و باعث افزایش استحکام بیشتر و عمر مفید دستگاه می‌شود.

موتور الکتریکی

موتور الکتریکی در دستگاه تهویه ایرواشر مصرف برق نسبتا بالایی دارد و کار اصلی آن به گردش درآوردن فن است.

دمنده یا فن

مهم‌ترین قسمت دستگاه است که وظیفه آن برقراری جریان هوا است. فن دستگاه بر اساس محیط مورد نظر و فضای مورد استفاده می‌تواند متفاوت باشد.

دمپر

در واقع میزان ورودی هوا را تعیین می‌کند. میزان فضای باز دمپرها، میزان هوای ورودی را تعیین می‌کند. اغلب دمپرها از جنس آلومینیومی هستند.

فیلتر هوا

برای پاک سازی هوا و حذف آلاینده‌های ورودی به دستگاه استفاده می‌شود. در دستگاه ایرواشر از سه نوع فیلتر می توان استفاده کرد؛ پیش فیلتر، فیلتر دوم و فیلتر سوم. فیلترها از نظر جنس دارای ساختاری متنوع هستند اما کارایی آنها معمولاً در همین سه دسته قرار می‌گیرند. با توجه به محیط مورد استفاده و نیاز مصرف کننده می‌توان این فیلترها را در دستگاه مورد استفاده قرار داد.

قیمت ایرواشر

کویل گرمایشی

برای استفاده از حالت گرمایشی ایرواشر، از کویل گرمایشی برای ایجاد تبادل حرارت بین آب گرم و هوا می‌توان بهره برد. این قطعه به پکیج متصل می‌شود تا گرمای پکیج را به صورت آب در خود جریان دهد و هوا با عبور از آن گرم شود و به محیط برگردد.

نازل ایرواشر

وظیفه اصلی آن تزریق و پاشش آب بر روی جریان هوا است. تعداد نازل‌های دستگاه بنابر نوع کارکرد آن و مختصات محیطی تعیین می‌گردد. به طور کلی نازل‌ها از جنس PVC با دهانه آهنی ضدزنگ و ضد رسوب ساخته می‌شوند. بر سر نازل‌ها هم بست‌هایی از جنس PVC قرار دارد.

مخزن آب

مخزن آب ایرواشر در پایین دستگاه واقع شده‌ است که از جنس ورق گالوانیزه همراه با رنگ پودری الکترواستاتیک کوره‌ای با ضخامت متناسب با نوع آن تشکیل شده است. دستگاه به لوله آب از منبع مناسب برای تامین مداوم آب متصل است. برای عملکرد مناسب دستگاه باید از تامین مداوم آب اطمینان حاصل کرد. آب مخزن می‌تواند آب معمولی یا آب سرد باشد که معمولاً از آب معمولی استفاده می‌شود.

پمپ آب

کارکرد اصلی ایرواشر با استفاده از آب است. تامین آب به واسطه پمپ آب درون دستگاه ممکن می‌شود.

پدهای سلولزی

پدهای سلولزی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که بیشترین کارایی را در جذب و حفظ آب داشته باشند تا بالاترین میزان سرمایش را ایجاد نمایند. مواد خاص نگهدارنده و سفت کننده‌ای در پدهای سلولزی استفاده می‌شوند که سرماسازی را با کمترین میزان هدررفت آب حاصل می‌کنند.

لوله‌ها و اتصالات

شامل اتصالات T، اتصال زاویه راست (آرنج) در دستگاه است.

طبقه بندی ایرواشر بر اساس کلاس رطوبت زنی

تنها معیار طبقه بندی سیستم‌های ایرواشر، کلاس رطوبت زنی آنهاست و می‌توان آنها را در سه کلاس 4 ،6 و 8 تعریف نمود. به عنوان مثال؛ در دستگاهی با کلاس 8، میزان رطوبت زنی و متعاقباً کاهش دمای هوا در مقایسه با کلاس 6 و به همین ترتیب، نسبت به کلاس 4 بیشتر است. لذا با توجه به کاربری فضا، دمای هوای مورد نیاز و البته محدودیت‌های تأمین آب مصرفی، نوع کلاس دستگاه مد نظر برای پروژه لحاظ می‌گردد؛ بنابراین باید پمپی بزرگتر و تعداد نازل‌های بیشتر برای دستگاهی با کلاس 8 در نظر گرفته شود. به طور تقریبی می‌توان دبی پمپ سیرکولاسیون ایرواشرها را بر اساس کلاس دستگاه به این صورت برآورد کرد:

  • کلاس 4: به ازای هر 1000cfm هوای عبوری m3/h 1.5
  • کلاس 6: به ازای هر 1000cfm هوای عبوری m3/h 1.8
  • کلاس 8: به ازای هر 1000cfm هوای عبوری m3/h 2.3

مزایای ایرواشر

مزایای ایرواشر

  • وزن سبک: به دلیل سبک بودن ایرواشر به زیرساخت‌های سبک برای جایگذاری دستگاه نیاز است.
  • توزیع یکنواخت گرما و سرما در محیط: ایرواشر توانایی گرمایش و سرمایش در فضاهای بزرگ را در فصول مختلف دارد.
  • صرفه جویی در خرید دستگاههای تهویه مطبوع: از این دستگاه هم برای گرمایش و هم برای سرمایش می‌توان استفاده کرد.
  • مصرف بهیه برق: در ایرواشر تنها برای عملکرد فن و پمپ، از برق استفاده می‌شود و به علت حذف کمپرسور و برق مصرفی تک فاز، حدود 60 درصد در مصرف انرژی صرفه جویی می‌شود.
  • حذف سر و صدای اضافی: تنها صدایی که از این دستگاه تولید می‌شود مربوط به فن آن است و در مقایسه با دیگر سیستم‌های تهویه مطبوع که دارای کمپرسور هستند صدای کمتری است.
  • فیلتراسیون: فیلترهای دستگاه ایرواشر قابلیت شستشو دارند و به راحتی می‌توان آنها را جدا و تعویض کرد. این فیلترها هوا را حداقل دو مرحله فیلتر می‌کنند و فقط هوای تصفیه شده وارد محیط داخلی می‌شود.
  • تعمیرات و نگهداری آسان: ایرواشرها دارای ساختمان ساده‌ای هستند، در واقع قطعاتی که در این دستگاه استفاده می‌شوند، گران قیمت نیستند و در صورت معیوب شدن و از کار افتادن با حداقل هزینه می‌توان آنها را تعمیر و یا تعویض کرد.

معایب ایرواشر

  • وجود رطوبت زیاد در محفظه این سیستم موجب خوردگی زیاد اجزای دستگاه می‌شود.
  • ایرواشرها به دلیل حجم نسبتا بزرگی که دارند، اغلب دارای محدودیت جانمایی هستند.
  • به دلیل استفاده از آب در این سیستم فن دستگاه، افشانک‌ها و مخزن آن به مرور زمان دچار رسوب گرفتگی می‌شوند.
  • ایرواشرها دمای هوا را نسبت به سیستم‌های مشابهی مانند چیلر و هواساز و روف تاپ پکیج کمتر کاهش می‌دهند و برخلاف هواسازها امکان کنترل دمای هوای خروجی وجود ندارد.
  • امکان استفاده از این مدل سیستم تهویه مطبوع در مناطق شرجی و مکان‌هایی با رطوبت و گرمای نهان بالا مثل سالنهای ورزشی وجود ندارد، به دلیل وجود رطوبت نسبی در سیستم آن مناسب برای استفاده در مناطق گرم و خشک است.

نگهداری ایرواشر

نگهداری ایرواشر

نگهداری دستگاه ایرواشر شامل موارد مراقبتی زیر است:

نظافت و تمیزکاری دستگاه

هنگام نظافت و تمیزکاری دستگاه لازم است قسمت‌ها و اجزای زیر در فواصل زمانی معینی مرتبا تمیز شوند:

  • صافی دستگاه
  • سینی تجمع لجن
  • تیغه‍های قطره گیر
  • کل قسمت‌های آب فشان
  • واشر لاستیکی و کلیه درز بندها
  • تیغه‌های دمپر و میله‌های رابط آنها
  • تست زیرین دستگاه و شناور فلو سوئیچ

روانکاری

لازم است یاتاقان‌های بادزن هر ۴ ماه مورد بازرسی قرار گیرند و گریس کاری شوند. همچنین یاتاقان‌های محور اصلی صافی خودکار باید حتماً بازرسی شود. اگر یاتاقان‌ها به صورت مستمر کار می‌کنند باید سالی یک مرتبه روانکاری شوند و چنانچه خارج از آب کار می‌کنند باید هر ۳ ماه یک بار روانکاری شوند.

بادزن ایر واشر

زوایای تیغه‌ها و فواصل آنها باید مرتباً بازرسی شوند و در صورت لزوم تنظیم گردند. در فواصل زمانی معین باید موتور بادزن طبق دستورالعمل کارخانه سازنده پیاده شود و مورد بازرسی قرار گیرد.

خرید ایرواشر

هنگام خرید سیستم تهویه مطبوع مدرن باید حتما به چند مورد توجه کرد، این موارد شامل:

نوع دستگاه

نوع دستگاهی که شما قصد خرید آن را دارید، عمدتاً به ترجیحات شما در فناوری رطوبت بستگی دارد. به عنوان مثال، مرطوب کننده‌های تبخیری برای اتاق‌های بزرگتر ایده‌آل هستند؛ زیرا از فن‌های داخلی برای هدایت هوای مرطوب تقریباً به هر گوشه فضا استفاده می‌کنند. در مقابل، مرطوب کننده‌های پروانه‌ای بدون فن هستند و برای فضاهای کوچکتر ایده‌آل هستند. بعلاوه، با عدم وجود فن، این واحدها نسبت به ایرواشرهای تبخیری کم صداتر هستند. همچنین لازم است هنگام انتخاب مدل دستگاه حتماً به هزینه‌های تعمیر و نگهداری آن نیز توجه کنید.

خرید ایرواشر

برای مثال ایرواشرهای مبتنی بر فیلتر به تعویض دوره‌ای فیلتر نیاز دارند. ایرواشرهای پروانه‌ای نیازی به تعویض فیلتر ندارند، اما نسبت به مدل‌های مبتنی بر فیلتر به تمیز کردن مکرر بیشتری نیاز دارند زیرا ریزگردها و آلاینده‌ها در پایین دستگاه جمع می‌شوند.

اندازه دستگاه ایر واشر

امروزه اکثر ایرواشرهای موجود در بازار، در اندازه‌های مختلفی طراحی و تولید می‌شوند که می‌توان بسته به نوع نیاز و فضای مورد استفاده، هر یک از انواع آنها را خریداری، نصب و راه اندازی کرد.

امکانات ایرواشر

امکانات و ویژگی‌های اضافه شده به دستگاه می‌تواند به استفاده آسان‌تر و نگهداری آن کمک کند. هنگام خرید این دستگاه باید تمام امکانات و ویژگی‌های آن را مورد بررسی قرار دهید و تصمیم بگیرید که آیا این ویژگی‌ها جزء اولویت‌های سیستم شما است یا خیر؟

مهم‌ترین مزایای دستگاه ایرواشر عبارت است از:

  • کاهش میزان مصرف انرژی الکتریکی
  • حذف سر و صداهای اضافی کمپرسورها
  • قابلیت رطوبت زنی در فصل‌های سرد سال
  • صرفه جویی در خرید دستگاه‌های تهویه‌ی مطبوع
  • هزینه‌های پایین سرویس دستگاه و تعمیرات آن
  • قیمت پایین خرید، نصب و راه اندازی این دستگاه
  • عدم نیاز به لوله کشی‌های اضافی و کانال کشی‌های بی مصرف
  • امکان فیلتراسیون هوای محیط و بهره بردن از هوای تصفیه شده
  • نصب دستگاه در فضاهای باز مثل پشت بام خانه و استفاده از فضاهای زائد ساختمان

توجه: در هنگام خرید باید توجه داشته باشید که این دستگاه در مناطق شرجی و مرطوب بازدهی لازم را ندارد.

قیمت ایرواشر

قیمت دستگاه تهویه ایرواشر به پارامترهای مختلفی بستگی دارد، که در زیر به آن اشاره کرده‌ایم:

  • نوع کاربری
  • ابعاد دستگاه ایرواشر که هر مقدار بزرگتر باشد قیمت آن نیز بالاتر است.
  • شرکت سازنده هر قدر معتبرتر باشد و گارانتی بیشتری بدهد، قطعاً باعث بالاتر رفتن قیمت ایرواشر می‌شود.
  • ظرفیت دستگاه
  • جنس قطعات و فیلترها

در زیر جدول ظرفیت‌های تولیدی شرکت مهتاب گستر جهت آگاهی شماره ارائه شده است. جهت کسب اطلاعات و دریافت لیست قیمت با شماره 02166706377 تماس بگیرید.

لیست قیمت دستگاه‌های ایرواشر مهتاب گستر

سایر دستگاه‌های سیستم تهویه مطبوع

برای اطلاعات بیشتر در مورد خرید ایرواشر (Indistrial air washer) و سایر راه حل‌های مرطوب سازی، خنک سازی و تصفیه هوا، محصولات ما را با دقت بررسی کنید. اگر مطمئن نیستید کدام دستگاه را برای سیستم تهویه مطبوع خود تهیه و خریداری کنید، متخصصان و کارشناسان ما در مجموعه تولیدی و صنعتی مهتاب گستر می‌توانند با ارائه مشاوره رایگان شما را در انتخابی درست و بهینه راهنمایی کنند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 14 میانگین: 4.9]