آشنایی با فیلتر شنی و کاربرد آن در صنعت تصفیه آب و فاضلاب
فیلتر شنی یا Sand Filter مخازنی استوانه ای شکل هستند که بمنظور دفع جامدات و کمک به شفافیت آب در فرآیند تصفیه آب بکار گرفته میشود. انواع فیلتر شنی در 90% مواقع عمودی و در ظرفیت های بزرگ بصورت افقی یا خوابیده، تحت فشار اتمسفری از جنس ورق فولادی، استیل یا گالوانیزه با پوشش اپوکسی و یا از جنس فایبرگلاس frp هستند. عملیات تصفیه آب یا فیلتراسیون دستگاه صافی شنی، از طریق عبور آب از لا به لای یک بستر آرام تشکیل شده از سیلیس با دانه بندی های مختلف انجام گرفته و تمامی ناخالصیها و جامدات و کدورت آب از آن گرفته میشود.
وظیفه اصلی فیلتر شنی اعم از سریع و آهسته، عمودی یا افقی، استیل یا گالوانیزه و یا فایبرگلاس، حذف جامدات معلق شامل گل و لای، فلوک، باکتری، ویروس و تخم انگل است. شن سیلیس سالهاست که برای تمیز کردن و تصفیه آب مورد استفاده قرار میگیرد. البته در مکانیزم عملکرد صافی های شنی، گاهاَ تفاوت های بنیادینی مشاهده میشود. به عنوان مثال اساس فیلتراسیون مدلهای آهسته، استفاده توأمان از تصفیه فیزیکی و بیولوژیکی است. این درحالیست که فیلترهای شنی سریع، تنها از روش تصفیه فیزیکی بهره میگیرند. البته سایز کوچکتر دستگاههای مدل سریع، موجب محبوبیت بیش از پیش این تجهیزات شده است. در ادامه به بررسی مکانیزم و مزایای انواع صافی شنی خواهیم پرداخت.
با توجه به این که شرکت مهتاب گستر تولید کننده و عرضه کننده انواع فیلتر شنی است، توقع مشتریان اطلاع سریع از قیمتها است. لذا در ابتدای این مطلب دامنه قیمت فیلتر شنی را به اطلاع شما عزیزان میرسانیم. سایر دوستانی که تمایل دارند تا اطلاعات فنی راجع به فیلتر شنی کسب کنند میتوانند ادامه مطلب را مطالعه کنند. از طرفی با توجه به نوسانات نرخ ارز، سعی بر این است که قیمتها بر اساس یک نرخ ارز با ثبات اعلام شود. ارزانترین فیلتر شنی حدود 120 دلار و گرانترین فیلتر شنی افزون بر 10.000 دلار به فروش میرسد. توصیه میکنیم جهت آگاهی از قیمت روز فیلتر شنی از طریق صفحه ارتباط با ما، با کارشناسان شرکت مهتاب گستر تماس بگیرید.
فیلتر شنی چیست؟
فیلتر شنی یک راه حل فوری جهت از بین بردن مواد جامد درآب و کاهش کدورت آب است. اگر حذف مواد معلق در آب جهت استفاده در یک پروژه و یا تسهیل روند تصفیه آب مد نظر باشد، صافی شنی یک فناوری قابل اعتماد است. مزیت اصلی استفاده از سند فیلتر سیستم ساده و بازده بالای آن است. یک فیلتر شنی میتواند در مراحل مختلف تصفیه آب مورد استفاده قرار بگیرد:
- بعنوان پیش تصفیه در سیستم های اسمز معکوس
- یا فیلتراسیون جانبی و فیلتراسیون آب استخر
به یاد داشته باشید که یک فیلتر شنی نمک های محلول در آب را فیلتر نمیکند. بلکه تنها قادر به حذف ذرات جامد مانند جلبک ها و مواد عالی از آب است. نمک هایی که در آب حل نمیشوند، توسط فیلتر شنی قابل جداسازی هستند. به شرط آنکه ذرات به اندازه کافی بزرگ باشند.
عملکرد فیلتر شنی
استفاده از فیلتر شنی یکی از روشهای تصفیه فیزیکی–بیولوژیکی آب است. سیستم فیلتراسیون شنی از طریق فرآیند فیزیکی و یا بیولوژیکی که تعیین کننده نوع تصفیه است، انواع ذرات معلق جامد، بو، رنگ و مواد شیمیایی موجود درآب را تا اندازه 50 میکرون حذف میکند. نحوه کار فیلترشنی بدین ترتیب است که آب کثیف و دارای املاح فیزیکی درشت، از طریق لولههای ورودی وارد مخزن فیلتر شنی میشود. سپس توسط پمپ با فشار به سمت پایین جریان مییابد و بر روی بستر شنی (سیلیس) جاری میشود. در ادامه در حین عبور از لایههای دانه بندی شده با درجههای مختلف شن و ماسهها، ذرات جامد و معلق آب در لابلای شنها به دام افتاده و مرحله به مرحله زلال و زلالتر میگردد. سپس آب تصفیه شده و تمیز بعد از گذر از سطح نازل که دارای سوراخ های بسیار ریز است، به سمت لولههای خروجی هدایت میگردد .
تاریخچه صافی شنی
اولین بار در سال 1804 میلادی، Jon Gibb فیلتر شنی را بصورت آزمایشی طراحی و نصب کرد. این روش تصفیه طی دو دهه بعد اصلاح شده و برای اولین بار جهت تامین آب مصرفی توسط James Simpson برای شرکت آبرسانی چلسی در سال 1829 نصب و راه اندازی گردید. پس از آنکه دکتر John Snow در سال های 1855-1844 به ارتباط بین کیفیت آب و بیماری و با دست یافت، تصفیه آب بصورت جدی مورد بررسی قرار گرفت. قانون تصفیه آب برای کلان شهرها تصویب شد و برای اولین بار در 31 دسامبر 1855 حداقل استانداردهای لازم برای آب اعلام شد.
امروزه قانون تامین آب آشامیدنی با کیفیت مطلوب در بیشتر بخشهای توسعه یافته جهان به تصویب رسیده است. فیلتر شنی جهت از بین بردن و جداسازی ذرات جامد و معلق در آب همانند رنگ، گل و لای و پاتوژنها (باکتری، ویروس، تک یاختهها) به قطر 30 تا 50 میکرون استفاده میشود. آب ابتدا بصورت عمودی از میان بستر شنی (سیلیس) میگذرد. سپس مواد جامد و ذرات معلق آن بین شنها محصور میشوند و در نتیجه آب شفاف و عاری از مواد اضافی از فیلتر شنی خارج میشود.
کاربردهای فیلتر شنی
فیلتراسیون شنی در بخشها و فرآیندهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. در هر موقعیتی که نیاز به حذف ذرات معلق در آب یا فاضلاب است فیلتر شنی قابل استفاده است:
- به عنوان پیش تصفیه در سیستم های تصفیه آب اسمزمعکوس RO
- شفاف نمودن پساب و دفع جامدات آنها در روند تصفیه فاضلاب
- برطرف سازی کدورتهای آب
- پالایش آب چاههای راکد، چاههای زیرزمینی و رودخانهها (رودخانهها یا چاهها)
- تصفیه آب خام جهت استفاده در صنعت فرآوری میوه و سبزیجات، تولید نوشیدنی و صنایع غذایی
- تصفیه آب استخر و جکوزی
- تصفیهسازی آبهای ورودی به سیستم موتورخانه (برای تأمین آب مصرفی ساختمانها و مجتمعهای تجاری، اداری و اقامتی)
- پالایش آب تغذیه برج خنک کننده
- تصفیه آب تغذیه بویلر
- استفاده از فیلتر شنی در جهت پالایش آبهای زیرزمینی و آبهای مازاد سطحی
- به کارگیری صافی شنی بمنظور تصفیه آبهای آلوده صنایع نساجی، ساخت رنگ و رنگرزی
- دفع جامدات و پالایش آبهایی که در سیستمهای چیلر، هواساز و تهویه متبوع به کار گرفته میشود.
- تصفیه سازی سیالات موجود در انواع دستگاههای سرمایشی و گرمایشی
- نیروگاههای سیکل ترکیبی، برق و انرژی و همچنین شرکتهای پالایشگاهی و پتروشیمیها
مطالعه کنید: هواساز
مزایای فیلتر شنی
انواع صافی شنی به دلیل مزایای کاربردی و جذابی که دارد، شدیداً مورد استقبال صاحبان صنایع قرار گرفته است. برخی از مهمترین مزایای فیلترهای شنی به شرح زیر است:
- نیاز به مدت زمان کوتاه برای انجام فرآیند پالایش
- پایین بودن هزینه های نگهداری صافی شنی
- قدرت پالایش آب بسیار زیاد با دفع ذراتی که بزرگتر از صد میکرون است.
- امکان طراحی فیلتر شنی در ظرفیت های متنوع
- قابلیت طراحی این تجهیزات در سرعتهای مختلف عبور سیال
- شستشوی این دستگاه ها به روش RO بسیار راحت است.
- استفاده از سه لایه سیلیس با اندازه دانه بندی متفاوت (برای به دام اندازی ذرات معلق با اندازه های مختلف)
مکانیزم تصفیه فیلترشنی چگونه است؟
مکانیزم پالایش و تصفیه در انواع فیلتر شنی عمدتاَ به دو گونهی متفاوت و کلی است:
- مکانیزم جذب سطحی
نیروهای الکترو استاتیکی و واندروالسی، قابلیت ایجاد شوک و سکون در ذرات کوچک را دارند. مکانیزم جذب سطحی نیز بر پایهی همین خاصیت استوار است؛ به طوریکه با وارد آمدن نیروهای واندروالسی و الکترو استاتیکی به ذرات و جامدات معلق در درون آب، ابتدا به حالت سکون میرسند. سپس با عدم شناور شدن این ذرات، کار دفع آنها به راحتی صورت میگیرد.
- مکانیزم غربالی
فیلتراسیون غربالی دارای ماهیت سادهتری است. بدین صورت که با عبور آب از شنهای بستر متخلخل صافی، ذراتی که بزرگتر از شنهای صافی هستند گیر میکنند. پس از گیر کردن ذرات بزرگ، آب پالایش شده به راحتی از بستر فیلتر عبور میکند. البته مکانیزم غربالی برای ذرات بسیار ریز، عملکرد چندان مناسبی ندارد.
روشهای جذب ذرات جامد معلق در آب توسط فیلتر شنی
همانطور که در توضیح ساختار صافی شنی ذکر شد، درون مخزن فیلتر شنی از سیلیس و شن و ماسه با درجات مختلفی پرشده است. مواد ذکر شده توانایی بالایی در جذب مواد جامد معلق در آب را دارند. سیال یا آب به هنگام عبور از سطوح پر پیچ و خم ماسه و شنها، تمامی ذرات و مواد جامد و گل و لای های خود را رها مینماید. اما لازم است بدانید که چگونه این ذرات در لابلای شن و ماسهها به دام میافتند. درحقیقت برخی از پدیده یا خاصیتهایی که موجب جداسازی ذرات جامد معلق از سیال میشود، عبارتند از:
- برخورد مستقیم
- نیروی واندر والس یا جذب نیروی لندن
- جاذبه بار سطحی
- انتشار
ذرات جامد میتوانند مستقیماً با دانههای شن و ماسه برخورد نموده و در لابلای آنها گیر کنند (تنش مکانیکی) و یا ذرات جامد کوچکتر توسط نیروی واندروالسی بر روی سطوح شن و ماسه خواهند چسبید (جذب فیزیکی). یک دانه شن که قبلاً توسط مواد جامد آلوده یا احاطه شده است ممکن است جاذب شده و مواد جامد ذره ای اضافی را دفع کند که این اشاره به جاذبه بار سطحی شن و ماسه ها دارد. در این راستا، استفاده از تکنیکهای زیر نیز میتواند راهگشا باشد:
- تغییرpH: با این کار، میزان بار سطحی روی ذرات و ماسهها را تنظیم کنید.
- انعقاد: اضافه کردن کاتیونهای بسیار پر بار (معمولاً آلومینیوم 3+ یا کلسیم 2+)
- لخته سازی (Flocculation): اضافه کردن مقادیر کمی زنجیرهای پلیمری
این مطلب را هم مطالعه کنید: سختی گیر
فیلتر شنی آهسته (Slow Sand Filter)
بیش از 150 سال از طراحی و اولین استفاده از این فیلتراسیون در بریتانیا و دیگر نقاط اروپا میگذرد. انواع فیلتر شنی آهسته (SSF) هنوز هم در برخی از نقاط جهان رایج هستند. دور شدن از این نوع فیلتراسیون به دلیل محدودیت های مکانی و هزینه های کار بوده است. اصل اساسی فرآیند بسیار ساده است. آب شیرین آلوده ازمیان شن و ماسه عبور میکند و در این حین نه تنها از نظر فیزیکی بلکه از نظر بیولوژیکی نیز فیلتر میشود. بدین ترتیب رسوبات و عوامل بیماری زا حذف میشوند. این فرآیند مبتنی بر توانایی ارگانیسم ها در از بین بردن پاتوژنها است.
با ایجاد یک اجتماع میکروبی در بالاترین لایه شن و ماسه موجود، این لایهها از نظر بیولوژیکی فعال میشوند. میکروب های تجمیع شده معمولاً از منبع آب سرچشمه میگیرند و در طی چند روز، جامعه میکروبی تشکیل میدهند. همچنین از میکروب ها و باکتری های موجود در آب آلوده برای رشد تغذیه می کنند. از این رو آب در فیلتر شنی آهسته، تحت تصفیه بیولوژیکی قرار میگیرد. در این فیلتراسیون به دلیل اینکه کار به آهستگی انجام میشود، برای برداشت آب تصفیه شده بیشتر، به زمین بیشتری نیاز است. ضمناً زمین به عنوان بستر این نوع صافی شنی، مهمترین فاکتور است.
فیلتر شنی سریع (Rapid Sand Filter)
فیلترهای شنی سریع، در اواخر قرن نوزدهم میلادی در ایالات متحده تکامل و به سرعت محبوبیت یافتند و تا دهه 1920 به عنوان یک روش اساسی در تصفیه آب مورد استفاده قرار میگرفتند زیرا در مقایسه با فیلترهای آهسته به زمین کمتری نیاز داشتند. امروزه ترکیب سیستم فیلتر شنی با عملیات لخته سازی و انعقاد، رسوب زدایی، ضدعفونی کردن (کلرزنی، تزریق ازن) کاربرد گسترده ای در تصفیه آب آشامیدنی در کشور های پیشرفته جهان دارد.
فیلتراسیون در فیلتر شنی سریع بر خلاف سیستم های تصفیه آب آهسته، کاملاً فیزیکی است. با اینکه در فیلترشنی ذرات موجود در آب جدا میشوند با این حال آب فیلتر شده به این روش بدون فرآیند پیش تصفیه و ضدعفونی نهایی، آب آشامیدنی ایمن را فراهم نمیکند. با توجه به ظرفیت، دوام و اندازه سیلیس، به منظور تسهیل روند فیلتراسیون میتوان آنها را به صورت دقیق درجه بندی کرد.
درون فیلتر شنی سه تا چهار لایه سیلیس با دانه بندی متفاوت با ضریب یکنواختی 1.4 تا 1.7 وجود دارد. آب از بالا وارد مخزن شده و توسط صفحه یا وسیله ای (دیفیوز) روی بستر شنی قرار میگیرد. درادامه از میان شنهای سیلیس عبور کرده و هرگونه مواد جامد و زائد از آب حذف میگردد. در قسمت پایین مخزن فیلتر نازل های برنجی تعبیه میشود که آب تمیز از آن عبور میکند و البته مانع خروج شن از فیلتر میشود. محفظه فیلترشنی بصورت مخازن باز (گرانشی) و یا مخازن بسته (تحت فشار) ساخته میشوند.
فیلتر شنی تحت فشار
فیلتر شنی تحت فشار معمولاً با فشار 2 تا 5 بار عمل میکند و در برنامه های تفریحی مانند استخر ها مورد استفاده قرار میگیرد. آب تغذیه وارد فیلتر شده و تحت فشار از میان بستر شن سیلیس عبور میکند و مواد جامد در آب را جذب میکند. این نوع صافی قادر به جذب ذرات بسیار کوچک است. در استخرها میتوان با افزودن منعقد کننده مانند آلوم یا پلی الکترولیت به آب، به فرآیند لخته سازی مواد معلق کمک کرد تا آب با کیفیت بهتری تصفیه شود.
انواع صافی شنی بلحاظ جنس بدنه
انواع صافی شنی با استفاده از جنس بدنه های مختلف، قابلیت طراحی و عرضه به بازار را دارد. درمیان مدلهای مختلف، انواع فیلترهای شنی استیل و فایبرگلاس از مزایا و تقاضای بیشتری برخوردار هستند. در ادامه به بررسی مدلهای مختلف این تجهیزات خواهیم پرداخت.
- فیلتر شنی فایبر گلاس یا FRP
در این مدل، محفظه فیلتر از جنس فایبرگلاس است و میتوان از دو نوع شیر نیمه اتومات و تمام اتومات در این فیلترها استفاده کرد. انواع فیلتر شنی فایبر گلاس گزینه مناسبی جهت تصفیه آب استخر هستند. زیرا سیستم بکواش آن به طور خودکار انجام میشود. صافی شنی فایبر گلاس در برابر رطوبت، خوردگی و رسوب مقاوم هستند. بایستی بدانید که در بدنه داخلی و بدنه خارجی صافی شنی کامپوزیتی، از متریالهای مختلی استفاده میشود:
- بدنه خارجی فیلتر شنی فایبرگلاس: بدنه خارجی این تجهیزات در 99 درصد موارد، از جنس فایبرگلاس یا کامپوزیت است. فایبرگلاس بکاررفته در بدنه خارجی، بایستی به صورت چند لایه و کاملاَ مقاوم باشد.
- بدنه داخلی: بدنه داخلی این تجهیزات، میتواند با استفاده از متریالهای پلاستیک فشرده، کامپوزیت و یا پلی اتیلن (PE) طراحی و ساخته شود. ضدزنگ بودن بدنه داخلی بسیار حیاتی و مهم است. همچنین توصیه میشود بدنه داخلی این دستگاه ها بصورت یکپارچه (یک تکه) تولید شود.
- فیلتر شنی بتنی
برای تصفیه آب در حجم های بسیار بالا از فیلتر شنی بتنی استفاده میشود. در ساخت بدنه این نوع فیلتر از بتن مسلح استفاده میشود. مطابق انتظار، انواع صافی شنی بتنی بسیار سنگین هستند.
- فیلتر شنی فلزی یا گالوانیزه
فیلتری که محفظه آن از گالوانیزه گرم و یا استیل ساخته شود فیلتر شنی فلزی نامیده میشود. در فیلتر شنی گالوانیزه، عدسی ها بصورت Double – Dish ساخته میشوند که پس از زنگ زدائی از داخل با رنگ اپوکسی و از خارج با رنگ براق مخصوص رنگ آمیزی میشود. تحمل فشار در فیلتر شنی گالوانیزه نسبت به مدلهای فایبرگلاس بیشتر است.
بکواش فیلتر شنی
عبور مداوم آب از بستر شنی و جذب ذرات و مواد توسط شنها، باعث کاهش افت فشار در فیلتر میشود. بنابراین نیاز به تمیز کردن فیلتر است که از آن با عنوان بکواش یاد میشود. برای شست و شوی صافی شنی، شیر در حالت بکواش قرار میگیرد و آب بصورت معکوس از پایین مخزن وارد میشود. درنتیجه شنها را شسته و مواد به جای مانده از فیلتراسیون را از شنها جدا میکند. این مواد از قسمت فوقانی مخزن خارج میشود. زمان شستشوی معکوس backwash در فیلتر شنی را میتوان با مقایسه اختلاف فشارسنج های نصب شده بر روی ورودی و خروجی سند فیلتر تخمین زد. بهترین زمان برای تعویض سیلیس هر 5 سال است. چرا که بعد از این مدت شنها خاصیت چسبندگی خود را از دست می دهند.
زمان بکواش و تعویض سیلیس
هنگام انجام عملیات فیلتراسیون، سیلیس ها در طی برخوردهای پیاپی با جامدات و عناصر معلق آب، دچار ساییدگی میگردد. در نتیجه نیاز به تعویض خواهد داشت. هرگونه مشکل برای کیفیت ذرات متخلخل سیلیس، میتواند شدیداَ موجب افت راندمان فیلتر شنی شود. زمان تعویض سیلیس ها غالباَ بین 5 الی 10 سال تخمین زده میشود. همچنین به منظور تعیین زمان بکواش، توصیه میشود که:
- اولاً از طراحان شرکت سازنده، زمان مناسب برای بکواش صافی شنی خریداری شده را جویا شوید.
- ثانیاً همواره بازه های زمانی خاصی را برای انجام این کار، تعیین نمایید.
افزایش بازدهی فیلتر شنی
در فیلتراسیون به روش فیزیکی، عوامل بسیاری بر نحوه عملکرد فیلترشنی و در نتیجه افزایش بازده آن اثر گذار خواهد بود. مهمترین آنها به قرار زیر است:
- دانه بندی و شکل ذرات تشکیل دهنده بستر فیلتر شنی
- سرعت عبور جریان آب از بستر سیلیس ها: سرعت آب عبور کننده از بستر شنی و میزان ذرات جامد معلق مستقیما به زمان بهره برداری آب و افت فشار درون فیلتر شنی مرتبط است. افت فشار نشان دهنده افزایش مواد جامد درون بستر سیلیس است که سبب میگردد تا آب با سرعت کمتری بین بستر جریان یابد. درنتیجه مدت زمان تصفیه افزایش مییابد.
- روش شست و شوی فیلتر: برحسب نوع و اندازه های فیلتر شنی فرمان می دهد که عمل شستشو تنها توسط آب صورت پذیرد؛ یا توسط آب و هوا.
- تعیین پمپ با قدرت مناسب تا سبب اختلال در بستر سیلیس نگردد.
سیلیس فیلتر شنی
همانگونه که عنوان شد، بستر فیلتراسیون فیلتر شنی دارای چندین لایه از مواد متخلخل همچون سیلیس است. در این لایهها، غالباَ از سه لایهی دانه بندی شده سیلیس گنجانده میشود. البته به منظور علمکرد بهتر صافی شنی، این سه لایه بایستی از اندازه های سیلیس بزرگ، ریز و متوسط تشکیل شود. استفاده از سه لایه سیلیس با اندازه های متفاوت، به دفع ذرات با اندازه های گوناگون کمک میکند.
ریختن سیلیس در درون مخزن نیز تابع ظوابط خاص خود است. چنانکه ابتدا بایستی سیلیس درشت (بزرگ) در درون مخزن جای بگیرد. سپس سطح سیلیس درشت صاف میگردد و دانههای با اندازه متوسط ریخته میشود. پس از انجام صاف سازی مجدد سطح دانه های متوسط، سیلیس با اندازه کوچک قرار داده میشود. این سه لایه غالباً تضمین کنندهی تخلخل مناسب فیلتر شنی است. سیلیس مورد استفاده درون صافی شنی، در سه سطح دانه بندی درون دستگاه قرار داده میشود:
- سيليس نمره يك از قطر 5/0 ميلي متر تا 5/1 ميلي متر.
- سيليس نمره دو از قطر 2 میلی متر تا 5/3 میلی متر.
- سيليس نمره سه از قطر 4 میلی متر تا 8 میلی متر.
کلیه سیلیسهای ریخته شده در سندفیلترها باید حداکثر حدود 65% حجم مخزن فیلتر شنی را پر کنند. جالب است بدانید که این مورد به ظرفیت فیلتر ربطی ندارد.
- میزان شن و سیلیس موردنیاز
- سیلیس یا شن نمره 3 در کف مخزن به مقدار 20% کل
- سیلیس نمره 2 در وسط دستگاه به مقدار 20% کل
- سیلیس نمره 1 در قسمت بالای فیلتر به مقدار 60% کل
نحوه تعویض سیلیس درون فیلتر شنی
قبل از هر بار تغییر وضعیت دستگاه، حتما پمپ ها را خاموش کنید. در ادامه در ابتدا پیچ و مهره هایی که سند فیلتر را به لوله کشی استخر متصل نموده است باز کنید. شیر کوچک پایین ترین نقطه فیلتر شنی را باز کنید تا آب بصورت آهسته از آن تخلیه شود. سپس شیر چند راهه صافی شنی را باز کرده و روی لوله زیرین آن را با چسب پهن بچسبانید تا دانه های سیلیس به درون لوله وارد نشود.
سیلیسی که حداقل 5 سال از عمر آن می گذرد را خارج کنید.پس از خارج کردن سیلیس های مستعمل، دیفیوزر و نازل های کف فیلتر شنی را چک کنید. درصورت نیاز با توجه به قیمت پایین ترجیحا آن را تعویض کنید و با آب سطح داخلی فیلتر تصفیه استخر را بصورت کامل شستشو دهید. فیلترهای شنی را مطابق کاتالوگ شرکتی که دستگاه را از ایشان خریداری نموده اید و به اندازه مناسب از سیلیس پر کنید. سپس چسب را از دهانه لوله باز کنید و شیر چند راهه سند فیلتر را روی آن به آچار متصل نمائید. شیر زیرین فیلترشنی را بسته و سپس شیر را بر روی حالت بکواش و یا راینس قرار دهید. درادامه پمپ سیرکولاسیون را روشن کنید.
در صورت نیاز با شیر هواگیری فیلتر شنی را هواگیری کنید. مجدد پمپ فشار قوی را خاموش کرده و شیر هواگیری را بسته و اتصالات را آچارکشی کنید تا نگرانی از بابت فشاری وارده به لولهها و اتصالات وجود نداشته باشید. سپس شیر را بر روی حالت «Rinse» قرار دهید. پمپ استخر را به مدت یک دقیقه روشن کنید تا سیلیس ها در حالت مناسب چیدمان شوند. مجدد پمپ استخر را خاموش کرده و شیر فیلتر شنی را روی حالت فیلتر قرار دهید.
- هزینه تعویض سیلیس سند فیلتر
هزینه تعویض سیلیس در تهران معادل 20 میلیون ریال هستند. تعویض سیلیس سند فیلتر در شهرستان ها 20 میلیون ریال بعلاوه هزینه های رفت و برگشت و اقامت پرسنل خواهد بود.
کلیات طراحی فیلتر شنی
در طراحی و تولید فیلتر شنی باید پارامترهای مختلفی در نظر گرفته شود. از مهم ترین آن ها میتوان به مقدار ظرفیت آب تولید شده، نوع آب ورودی و سایز اتصالات ونوع شیر کنترلی اشاره کرد. همانطور که قبلا اشاره شد، انواع صافی شنی در دو نوع فلزی و فایبرگلاس تولید میشود که بنا برنوع کاربرد انتخاب میشود. گرچه مدلهای بتنی سند فیلتر نیز سخته میشود که کم کاربردتر هستند. همچنین از لحاظ ظاهری و هندسی، امکان ساخت فیلتر شنی به دو صورت عمودی و افقی وجود دارد. ظرفیت دستگاه فیلتر شنی بر اساس آب مصرفی بر حسب متر مکعب بر ساعت مشخص میشود. در زیر مشخصات فیلترهای شنی و کربنی فایبرگلاس مهتاب گستر را مشاهده می کنید.
استانداردهای طراحی فیلتر شنی
استفاده از صافی شنی به جهت تصفیه آّب در انواع موارد استخرهای شنا، شرب معمول، تأسیسات، سیستم های هواساز، تولید مواد غذایی و صنعتی و… رایج است. درحقیقت از منازل مسکونی گرفته تا بزرگترین واحدهای صنعتی، در زمرهی کاربران این دستگاه ها به شمار می روند. از همین رو لزوم بکارگیری استانداردهای داخلی و خارجی در این تجهیزات، غیرقابل انکار است. استانداردهای مهمی که در ساخت و طراحی انواع فیلتر شنی به کار می رود، عبارتست از:
- استاندارد ASME-UG 29
درصد ایستادگی و مقاومت حلقوی مخزن تحت فشارهای درونی و داخلی را بررسی میکند.
- ASME-UG 45
استاندارد مربوط به ابعاد و اندازه نازل های دستگاه است.
- استاندارد ASME-UG 28
مربوط به ضخامت بدنه مخازن صافی شنی است. (آن بخش از بدنه که فشارهای خارجی به آن وارد میگردد)
- ASME-UG 43
مخازن فیلتر شنی دارای اتصالات مختلفی هستند که بایستی طراحی و نصب انها به دقت صورت پذیرد. لذا استاندارد ASME-UG 43 به انواع کانکشنها و نحوه اتصال بوشن و نازل به دستگاه میپردازد.
- استاندارد فیلتر شنی ASME-UG 23
بررسی و آنالیز کمترین و بیشترین میزان این استاندارد حداقل و حداکثر میزان تنش مخزن. این استاندارد تنش های مخزن صافی شنی را در شرایط اقلیمی، دمایی و محیطی متنوع بررسی میکند.
- ASME-UG 27
تعیین مقدار ضخامت بدنه مخزن سند فیلتر
محاسبه ظرفیت صافی شنی
عوامل زیادی بر تعیین ظرفیت انواع صافی شنی دخیل است. اما بطور کلی بایستی از 4 فاکتور به عنوان مهمترین عوامل موثر در محاسبه تعیین ظرفیت این تجهیزات نام برد:
- نوع مکانیزم دستگاه
- میزان دبی بکاررفته در فیلتر شنی (مقدار موردنیاز صنعت یا پروژه)
- میزان زمان کارکرد موردنیاز
- و سرعت جریان سیال یا آب
همچنین دو اصل کلی در طراحی صافی های شنی، همواره مورد استفاده قرار میگیرد:
- سرعت جریان آب این تجهیزات، غالباَ عدد 20 متر برساعت محاسبه میشود.
- قطر مخازن فیلتر این دستگاه ها بر اساس میزان حجم و دبی تعیین می گردد. این محاسبه بر مبنای استفاده از فرمول کلی: Q=AV استوار است.
طراحی فیلتر شنی برای استخر شنا
مشخصاَ طراحی صافی شنی برای استخرهای عمومی بسیار متفاوت تر از انواع استخر شنا خصوصی و شخصی است. چرا که میزان استفاده (مدت کاری) و همچنین حجم و دبی آب در استخر شنا عمومی بیشتر است. به عنوان مثال اگر برای یک استخر عمومی نرمال، میزان 300 الی 350 متر مکعب آب را در نظر بگیریم، میزان و مدت گردش آب در آن حدود 6.5 الی 9 ساعت خواهد بود. بطور میانگین اگر 350 را تقسیم بر 7 (تعداد ساعت) کنیم، عدد دبی 50 بدست می آید. همین میزان آب را برای یک استخر شنای شخصی درنظر می گیریم. برای چنین استخرهایی، استفاده از صافی شنی با عدد دبی کمتر از 25 متر مکعب درساعت جوابگو است.
فیلترشنی افقی
همانطور که عنوان شد فیلترشنی بصورت عمودی و افقی قابل طراحی و تولید دارد. البته فیلتر شنی افقی یا خوابیده بیشتر در ظرفیت های بالاتر از 60 مترمکعب و معمولا جهت استفاده در تصفیه خانه های آب شهری و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. فیلترشنی افقی در ظرفیت های بالا از لحاظ جانمایی و قیمت، مناسب تر از نوع عمودی است. بههمین خاطر در بیشتر مواقع در ظرفیت های بالا، پیشنهاد میشود از این نوع فیلتر شنی استفاده گردد. این نوع از دستگاه ها به دو صورت صافی شنی تک بستر و صافی شنی دو بستر طراحی میگردند. تک بستر به این معنا است که بوسیله یک لایه از سلیس شارژ میشود. درسوی مقابل، دو بستر یعنی برای شارژ دستگاه سند فیلتر از دو لایه سلیس (کربن، گارنیت، آنتراست) استفاده شده است.
شباهتها و تفاوتهای فیلتر شنی و فیلتر کربنی
فیلتر کربنی کاملا مشابه فیلتر شنی است. با این تفاوت که درون آن با رزین کربن اکتیو پر میشود و به همین دلیل فیلتر کربنی نامیده میشود. نام دیگر این تجهیزات، کربن اکتیو و یا زغال فعال است. این دستگاه ها توانایی حذف و جذب بازمانده های شیمیایی همچون کلر آزاد، رنگ، بو، طعم نامطبوع و مواد آلی موجود در آب را دارا است. کربن اکتیو توسط اکسیژن فرآوری شده است و قدرت بالایی در تصفیه دارد. فیلتر کربنی نیز در دو نوع فلزی و فایبرگلاس موجود است و یکی از اجزای اساسی سیستم های تصفیه آب اسمز معکوس است.
قیمت فیلترشنی فایبر گلاس یا FRP
قیمت فیلتر شنی فایبرگلاس بسته به ظرفیت فیلتر، نوع شیر کنترلی و درصد خلوص سیلیس متفاوت خواهد بود. مسلماً با افزایش ظرفیت فیلتر و مخزن، قیمت کلی نیز افزایش خواهد یافت. جهت استعلام هزینه و دریافت لیست قیمت به روز، ابتدا با همکاران واحد فنی جهت برآورد ظرفیت مورد نیاز و در ادامه واحد بازرگانی تماس حاصل فرمائید.
عوامل موثر بر قیمت فیلترشنی فلزی یا گالوانیزه
از عوامل مهم و تاثیر گذار در قیمت فیلتر شنی فلزی میتوان به ظرفیت صافی شنی، مارک قطعات و سیستمهای بکاررفته، ضخامت بدنه و جنس شیر کنترلی اشاره کرد. وزن صافی شنی فلزی نیز فاکتور مهمی در محاسبه قیمت آن است؛ چنانکه وزن بیشتر برابر با قیمت کمتر است. معمولاً قیمت فیلترشنی گالوانیزه نسبت به فیلترهای شنی فایبرگلاس پایینتر است.
نکات مهم هنگام خرید فیلتر شنی
هنگام خرید فیلتر شنی (صافی شنی)، رعایت برخی از اصول و به اصطلاح «ریزه کاریها» بسیار واجب است:
- جنس و ضخامت بدنه مخزن
یکی از قسمت های اصلی صافی شنی، بدنه دستگاه است. متریال فولاد که بطور معمول در تولید مخزن بکار می رود، با استاندارد های جهانی نیز مطابقت دارد. البته به یاد داشته باشید که فولاد بایستی ضد زنگ (مثلاَ استیل) باشد. چنانچه فولاد بکاررفته امکان اکسیداسیون داشته باشد، بایستی از لایههای ضدزنگ بر روی آن بهره گرفت. ضخامت ورق مورد استفاده نیز بسیار مهم است که بر اساس ظرفیت و ابعاد دستگاه انتخاب میشود.
- پوشش بدنه
از آنجایی که فیلتر شنی در تماس دائم با آب است، باید در نوع و کیفیت پوشش داخلی مخزن و البته پوشش بیرونی آن دقت لازم را داشته باشید. یکی از بهترین پوشش هایداخلی که در حال حاضر در تولیدات شرکت مهتاب گستر مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از دو لایه رنگ اپوکسی است. همچنین برای لایه بیرونی نیز از دو تا سه لایه رنگ روغنی استفاده میشود.
- کیفیت سیلیس مورد استفاده در فیلتر شنی
سایز سیلیس معمولا با توجه به نوع کاربری شما مشخص می گردد.
- ابعاد دستگاه سند فیلتر
با توجه به محل نصب و درب ورودی مکان موردنظر، سایز دستگاه نیز موضوعی بسیار پراهمیت است. دقت نمایید در زمان خرید صافی شنی، قطر و سایز منبع به گونه ای انتخاب شود که به راحتی قابلیت جابجایی و نصب درمحل مورد نظر را داشته باشد.
- شکل و روش جوشکاری
برای ساخت منبع فیلتر شنی از دو روش جوشکاری دستی و اتومات استفاده میشود. برای جلوگیری از زنگ زدگی و بالارفتن کیفیت، از جوشکاری اتومات در ساخت منبع استفاده میگردد.
نحوه ثبت سفارش و خرید صافی شنی
خرید صحیح و مناسب سند فیلتر البته تابع موارد دیگری نیز است. مواردی نظیر: جنس و تعداد نازل های مورد استفاده، دبی، دریچه بازید، سایز و نوع اتصالات و غیره. با توجه به اینکه شرکت های مختلفی اقدام به عرضه و فروش فیلتر شنی می نمایند، به شما پیشنهاد می کنیم ابتدا از معتبر بودن این شرکت ها و وجود خارجی آن ها مطلع شوید. همچنین سعی نمایید از برندهای معتبر و شناخته شده بازار دستگاه را تهیه نمایید.
انتخاب شرکتهای سازنده معتبر موجب میشود تا ضمن آسودگی خیال از اصالت کالا، بتوانید از گارانتی معتبر و خدمات پس از فروش دستگاه فیلتر شنی بهره مند شوید. مهتاب گستر یکی از معدود تولید کنندگانی است که بطور مستقیم و با حذف واسطه اقدام به تولید و فروش فیلتر شنی به مشتریان محترم نموده است. شرکت مهتاب گستر (https://cooling-tower.ir) به پشتوانهی در اختیار داشتن نیروهای حرفه ای و مجرب طراح صنعتی، استفاده از مواد اولیه باکیفیت، بهره گیری از ماشین الات و آزمایشگاه های حرفه ای تولید و پیروی از استانداردهای جهانی ساخت، همواره به طراحی و تولید انواع تجهیزات صنعتی، از جمله صافی شنی اقدام می نماید. از همین رو پیشنهاد میگردد به منظور دریافت مشاوره های رایگان، اطلاع از آخرین قیمت فیلتر شنی و ثبت سفارش انواع تجهیزات صنعتی، با کارشناسان شرکت مهتاب گستر تماس حاصل نمایید.
سایر محصولات:
سلام . می خاستم لیست قیمت از چند تا سازنده فیلتر شنی استخری داشته باشم . امکانش هست برای من لیست بفرستید ؟ اگر کاتالوگ فیلترهای شنی گالوانیزه تون رو بتونید بفرستید ممنون میشم.
سلام. بله هم لیست قیمت و هم کالاتالوگ فیلتر شنی رو براتون میگم بفرستن . واقعیت فیلترهای تولیدی شرکت مهتاب گستر بیشتر صنعتی هستن و در صنایعی مثل تولید ساندیس و آبمیوه زیاد مصرف دارن ولی مدلهلی فایبرگلاس یا کامپوزیت هم داریم که واسه تصفیه آب استخر کاربرد دار .